Tallikirppiksellä tavataan – perinteinen kirppistapahtuma viikonloppuna

0
Tallikirppiksellä on vanhojen aarteiden lisäksi kukko poikineen, sillä kirppistä Mari Pohjalaisen kanssa emännöivän Tuija Vainion (vas) sisko, Mervi Salonen (oik), on tuonut nähtäville kymmenet keramiikkakukkonsa.

Laitilan Palttilan kylässä, idyllisten peltomaisemien halki kiemurtelevan Karjalantien varrella, on pidetty tallin ylisillä kirpputoritapahtumaa Munamarkkinoiden yhteydessä jo vuosien ajan. Kirppiksen hengettärinä hääräävät naapurukset Tuija Vainio ja Mari Pohjalainen.

– Vaikka Munamarkkinoita ei nyt voidakaan järjestää, niin ajattelimme lopulta pitkän tuumailun jälkeen, että Tallikirppis kuitenkin pidetään.

Kaksikon Munamarkkinaviikonloppuna järjestämästä kirppistapahtumasta on tullut jo perinne.

– Moni on nyt Tallikirppiksen kohtaloa kysellyt, kun koronan vuoksi niin moni tapahtuma on jouduttu perumaan. Kun meillä on tätä pihamaata ja tilaa sen verran, että ei täällä tarvitse vieraiden kylki kyljessä kulkea ja kahvilassa tietenkin pidetään hyvästä hygieniasta kiinni, niin rohkenimme tapahtuman järjestää.

Päätökseen vaikutti olennaisesti se, että poikkeuskevään jälkeen rajoituksia on pikkuhiljaa alettu purkaa kesäkuun alusta lähtien.

Kauniiksi somistetulle tallin yliselle on tänäkin vuonna kerätty kirppisidean mukaisesti jokaiselle jotakin. Pöydillä ja hyllyillä on muun muassa vaatteita, kodin sisustus- ja käyttöesineitä sekä pienhuonekaluja. Olennainen osa Tallikirppistä on sen kahvila monine herkkuineen.

Tuija ja Mari ovat itsekin vanhan tavaran lumoissa.

– Tää on kyllä ihan meidän juttu. Ja on niin ihana nähdä, miten joku vanha tavara on toiselle aarre tai kaivattu käyttöesine. Kirpputorin pitäjän unelma on juuri se, että tavara päätyy arvostavaan kotiin, he naurahtavat.

Tuija kuvaa, että ensin tallin vintti somistetaan ja laitetaan kirpputoriksi eli tehdään pitkää päivää. Ja sitten ihmiset tulevat – kuka etsimään aarteita, kuka moikkaamaan, kuka viehättymään tunnelmasta, kuka istahtamaan kahvikupin äärelle maalaismiljööstä nauttien.

– Ihmiset tästä tekevät niin ihanan tapahtuman.

Ja Tallikirppiksen viehätys puree moniin: viime vuonna kahdessa päivässä ihmisiä kävi noin 200.

Kaksikko vinkkaa, että Tallikirppikselle tullessa kannattaa hyödyntää muita lähialueen palveluita.

– Ehdottomasti samalla kannattaa napata mukaansa esimerkiksi Isotuvan ihanaa uutta perunaa ja pistäytyä Untamalan kylämaisemia ihastelemassa ja vaikkapa Kasitorilla. Ilmat lupailevat hyviä pyöräilykelejäkin.

Viime vuonna Tallikirppikselle oli koottu esiliinanäyttely, tänä vuonna esillä on Tuijan sisaren, Mervi Salosen , upeita keramiikkakukkoja.

– Olen ollut muutamaa vuotta lukuun ottamatta vuodesta 1980 lähtien kansalaisopiston keramiikkakurssilla. Joka vuosi olen ensimmäisenä työnäni tehnyt kukon, hän kertoo.

Kukkoja on esillä kaikkiaan kolmisenkymmentä, ne ovat kookkaita ja komeita, kukin selkeästi erilainen.

Mervi Salonen ei muista, mistä ensimmäinen kukko sai alkusysäyksensä.

– Muistan, että teimme kaikki jonkin eläimen ja minä tein kukon. Siitä lähtien kansalaisopiston kausi on omalta osaltani alkanut kukon tekemisellä.

Ehkä kyseessä oli enne: pikkusisko Tuija kun päätyi siskosten kotipitäjästä Lapista muutama vuosi ensimmäisen kukon jälkeen kukkopitäjään eli Laitilaan.

Upeiden kukkojen ilmeitä ja yksityiskohtia ihastellessa vierähtää helposti tovi jos toinenkin.

– Olemme tähän rakentaneet tällaisen kukon kulmankin, jossa kolme kukkoa pohtii ankarasti, kenen pitäisi ottaa vastuu kulmaukseen ilmestyneistä munista, humoristinen siskokaksikko kertoo nauraen.

Visaisessa tilanteessa poikaporukassa on näemmä otettu yksi neuvoa antavakin, Wirvoitusjuomatehtaan Kukko-olut.

Tallikirppis (Karjalantie 92) kahviloineen ja keramiikkakukkonäyttelyineen on avoinna tulevana lauantaina ja sunnuntaina kello 10–18.