Täst kulmast: Mustana, kiitos

0

Ensimmäinen muistoni kahvista on yli 20 vuoden takaa. Muistin vasta illalla, että minulla on kemian koe seuraavana päivänä. Keitin kokonaisen pannullisen kahvia ja ryhdyin toimeen. Pannu tyhjeni ja minä luin.

Uni vei kuitenkin voiton ja heräsin aamulla kemian kirjan päältä vain huomatakseni, etten ollut päässyt paljon ensimmäisiä sivuja pidemmälle. Sen jälkeen kahvin juominen oli kuin aikuistumisriitti.

Välillä irvistelin ja join kahvia, koska toivoin sen piristävän minua. Toki piristyin, mutta vaikutus ei ollut mikään tajunnanräjäyttävä. Siirryin teehen, joka maistui aikuistuvalle nuorelle paljon kahvia paremmin.

Opiskeluaika meni oikeastaan lähes kahvitta. Kun siirryin työelämään huomasin, että siinä missä autot tarvitsevat polttoainetta toimittaja tarvitsee kahvia. Paitsi, ettei tietenkään tarvitse. Tunnen monia toimittajia, jotka eivät juo kahvia.

Minä kuitenkin aloitin kahvinjuonnin uudelleen. Aluksi kahvini vaati saada sekaansa maitoa ja joskus sokeriakin. Eräänä päivänä olin kuitenkin juttukeikalla eräässä isommassa tehtaassa. Kävelimme toimitusjohtajan kanssa tehtaan toiseen päähän neuvotteluhuoneeseen ja istuimme alas.

Hän kaatoi minullekin kahvia ja kysyi: Otatko maitoa? Vastasin kyllä ja seurasin neuvotteluhuonen lasisen seinän läpi hänen loittonevia askeleitaan. Hän joutui hakemaan maitoa kävelemällä koko pitkän tehtaan läpi jääkaapille. Sen jälkeen päätin juoda kahvini mustana enkä enää osaisikaan laittaa siihen maitoa sekaan.

Raskaus, imetys ja kofeiini eivät ole paras mahdollinen yhtälö. Toki join jonkin verran kahvia myös odotusaikana ja imettäessäni, mutta kahvinjuontiin tuli silti pitkiä taukoja. Ilokseni huomasin, että riippuvuus ei ollut saavuttanut fyysistä olomuotoaan rankasta viihdekäytöstä huolimatta. En kärsinyt päänsärystä, mutta kahvintuoksu oli välillä ajaa minut hulluksi aamuisin. Kaipasin kahvia.

Kahvi näytteli suurta roolia molempien lasten vauva- ja pikkulapsiaikana. Kun yöunista leikkaantui parhaimmillaan kolme neljäsosaa pois, vajetta oli täydennettävä jollain. Se jokin oli minulle kahvi. Huomasin kuitenkin hyvin nopeasti, että kahvilla voi korvata vain tietyn määrän univelkaa. Jos sitä yritti kumota koko valvomisen edestä, tuli huono ja tärisevä olo eikä väsymys edes helpottanut.

Lapset nukkuvat jo yönsä hyvin. Kahvi on minulle tärkeä aamuisin, mutta iltapäivisin en sitä kaipaa ellei ole vieraita. Aamuisin pystyn kyllä kumoamaan sitä puoli pannullista (ylikin), jos minulla on siihen aikaa ja mahdollisuus.

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien

toimittaja, joka välillä käy pelkän kahvin voimalla.