Täst kulmast: Saunakulttuuria suomalaisittain

0

Kesäkuun myötä lomakausi on täydessä tohinassa. Veden ääreen on päästävä hinnalla millä hyvänsä. Laineiden liplatuksen ohella suomalaista kiinnostaa tietysti sauna. Mistä on tehty maamme omaleimainen saunaperinne?

Sauna on pysynyt samanlaisena halki vuosisatojen. Ytimekkäästi sauna on hikoilua varten rakennettu puuseinäinen tila, jonka ilmasta saadaan kosteaa heittämällä kivillä vuoratulle kiukaalle vettä. Perheiden saunaperinteet kulkevat läpi sukupolvien. En voisi kuvitella juhlapäiviä, kuten juhannusta tai joulua ilman saunaa. Kellontarkaksi saunojaksi en ole vielä oppinut. Rutinoituneitakin saunojia tässä maassa riittää.

Suomalainen saunakulttuuri on uudistunut verrattain vähän. Näkyvin muutos on savusaunojen ja yleisten saunojen väheneminen. Itseasiassa yleisiin saunoihin liittyi monia nyt jo melkein sukupuuttoon kadonneita ammattikuntia kuten kuppaajat ja pesijät. Suomalaiset kupparit poistivat saunojista pahaa verta. Kuppaussarvilla imettiin särkynyt veri pois. Saunassa myös synnytettiin ja kuolleet pestiin kylmässä saunassa. Voi sanoa, että sauna linkittyi sekä elämän alkuun että loppuun.

Kodin Kuvalehdessä haastateltiin 30:n vuoden kokemuksen omaavaa Turun Forum saunan Merviä. Omien sanojensa mukaan hän pesee paikat aasta ööhön, mutta sukukalleuksiin hän ei koske. Mervin mukaan ihmisten pesumieltymykset ovat muuttuneet hellävaraisempaan suuntaan. Ennen kuurattiin juuriharjalla ja nyt vaaditaan pehmeitä otteita. Onko pojasta polvi heikentynyt?

Suomalainen sauna edustaa niin sanottua itäistä saunaperinnettä. Alkeellisin sauna oli Ylen mukaan maakuoppa, jonka nurkassa olleeseen kivikasaan heitettiin vettä, jotta hiki saatiin pintaan. Tällaiseen säästösaunaan en itse ole vielä törmännyt.

Suomessa on tälläkin hetkellä useampi miljoona saunaa. Kuka sitten loi suomalaisen sauna-aatteen? Jos Wikipediaan on luottaminen, syynä oli suomalaisuusmies Carl Axel Gottlund. Hänen mukaansa saunominen oli suomalaisille toinen luonto. Me suomalaiset emme väitä vastaan Gottlund.

Viina, terva ja sauna olivat vanhan kansan tärkeimmät elämän eliksiirit. Potilaan lääkärilehti ei näytä vihreätä valoa viinan litkimiselle, mutta toteaa ahkeran saunomisen pidentävän ikää ja ehkäisevän sydän- ja verisuonikuolemia. Myös stressi vähenee ja huolet haihtuvat. Menikö lopetus turhan terveelliseksi? Siinä tapauksessa nauti saunoessasi vaikka suomalaisten suosikkivihannes, makkara, oluella höystettynä.

Tatu Ujula

Kirjoittaja on kotoisin Laitilasta ja työskentelee Ypäjän kunnanjohtajana.