Terveydenhuollossa ensiaskeleita kohti normaalia – Laitilassa koronakriisi ei tuonut pitkiä jonoja

0
Laitilassa on vahvistettu uusia koronavirustartuntoja reilun parin kuukauden tauon jälkeen. Selvitystyötä tartuntaketjuista jatketaan edelleen. Arkistokuva

Laitilan perusterveydenhuollossa on otettu koronakriisin alettua ensimmäisiä askeleita kohti normaalia tilannetta. Maaliskuun puolivälin tienoilta saakka esimerkiksi lääkäreiden kiireetön vastaanotto ja suun terveydenhuolto on toiminut poikkeustavoin.

– Nyt terveydenhuollossa on ryhdytty jälleen hoitamaan esimerkiksi ajokortteihin liittyviä asioita, ja muutonkin on menty kohti normaalimpaa. Koronakriisi on näkynyt monin tavoin terveydenhuollon toimintatavoissa, Laitilan vt. ylilääkäri Janne Ketola linjaa, mutta muistuttaa:

– Toki terveydenhuollossa on edelleen tietynlaisia rajoituksia.

Hän kertoo poikkeuksellisen ajan näkyneen ensinnäkin niin, että kaikkia terveyspalveluja ei ole hoidettu tavalliseen tapaan sekä toisekseen niin, että ihmiset ovat peruneet vastaanottoaikojaan tai vältelleet hoitoon hakeutumista.

– Laitilassakin on selvästi näkynyt se, että terveyskeskukseen ja vastaanotolle tulemista on vältelty koronaviruksen pelossa. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvat ovat peruneet aikojaan, mikä on aivan ymmärrettävää.

Ketola sanookin poikkeuksellisen tilanteen johtaneen poikkeuksellisiin toimintatapoihin.

– Olemme esimerkiksi hoitaneet riskiryhmään kuuluvien terveysasioita puhelimitse, koska vastanotolle ei ole haluttu tulla. Ja ymmärrän hyvin, että tiettyä pelkoa on ollut.

Laitilassa kaikki infektio-oireiset potilaat otetaan vastaan muista tiloista eristetyssä tilassa, jonne heidät ohjeistetaan saapumaan jo siinä vaiheessa, kun he varaavat vastaanotolle aikaa.

– Infektiovastaanotto on terveyskeskuksen alakerrassa ja näin voimme tehokkaasti minimoida riskit mahdollisen koronaviruksen leviämisestä. Siellä on nyt ollut hyvin hiljaista, sillä koronan kanssa Laitilassa on rauhallinen tilanne ja erilaiset rajoitukset ovat hillinneet selvästi myös muiden infektioiden leviämistä.

Ketola sanoo, että vaikka pelko on ymmärrettävää, pitäisi hoitoa vaativia sairauksia hoitaa niin normaalisti kuin vain mahdollista.

Jonoja ei koronatilanteen vuoksi ole Laitilassa terveydenhuoltoon juuri syntynyt, Ketola kertoo.

– Tietysti koronavirus on arvoituksellinen siinä suhteessa, ettemme voi tietää, tuleeko esimerkiksi toinen aalto. Jos tilanne tällaisena jatkuu, niin vuoden loppuun mennessä olemme siirtyneet Laitilan terveydenhuollossa sellaiseen niin sanottuun normaalitilanteeseen.

Erillinen infektiovastaanotto Laitilassa on näillä näkymin koko loppuvuoden.

– Sen aukioloaikoja on nyt supistettu, koska tilanne tosiaan on niin rauhallinen ja vastaanotolla käy potilaita harvakseltaan. Toivottavasti koronatilanne jatkuu näin hyvänä, vt. ylilääkäri Janne Ketola sanoo ja koputtaa puuta eli työpöytäänsä.

Poikkeusaika näkynee joillain tavoilla Laitilan terveyspalveluissa vielä kuukausia.

– Esimerkiksi meidän elämäntapaohjauksesta vastaava terveydenhoitaja Taisa Bragge on myös infektiohoitaja eli hän on siis kiinni infektiovastaanotossa.

Niinpä Laitilan terveyskeskuksessa esimerkiksi tupakasta vierotuksen ohjaus sekä ruokavalio- ja liikuntaneuvonta eivät toimi normaalitavoin.

Ketola kiittelee laitilalaisia valveutuneisuudesta ja sen kuuluisan maalaisjärjen käytöstä – niin kaupunkilaisia kuin olemmekin.

– Tällainen niin sanottu kuntalaisten ja terveydenhuollon yhteistyö on sujunut todella hyvin. Laitilalaiset ovat selvästi perehtyneet ohjeisiin ja suosituksiin, ja olleet yhteydessä, jos jokin asia on askarruttanut, vt. ylilääkäri Janne Ketola kehaisee.