Pääkirjoitus: Työ mielessä lomallakin?

0

Keskellä kuuminta lomakautta moni pohtii mietteliäänä työarjen alkua ja sitä, miten töissä taas loman jälkeen jaksaisi. Osa puolestaan odottaa uupuneena loman alkua, viimeisiä mehuja itsestään työhön pusertaen.

Tosiasia on, että yhä useampi suomalainen uupuu työssään tai tuntee kuormittuvansa työssään liikaa.

Erilaisista mielenterveyden häiriöistä on tullut suurin sairauspoissaolojen yksittäinen syy. Viime vuosina niiden määrä on kasvanut nopeasti ja merkittävästi: kun Kela toissa vuonna maksoi sairauspäivärahaa mielenterveyden häiriöiden perusteella noin 74 300 työikäiselle, oli heitä yli neljännes vähemmän vuonna 2016.

Laitilan suurimman työnantajan, Laitilan kaupungin, työhyvinvointipäällikkö Tarja Saarela kertoo Laitilan Sanomissa 26.6. kaupungin viime vuonna toteuttaman työhyvinvointikyselyn tuloksista. Saarela kuvaa työssä jaksamisen olevan tämän päivän nopeatempoisen ja sirpaleisen työelämän keskeisiä haasteita.

Kelan tutkimuspäällikkö Jenni Blomgren pohtii, että työelämän muutokset ja vaatimusten lisääntyminen sekä yhteiskunnan rakennemuutokset saattavat heijastua työssä jaksamiseen.

Työturvallisuuskeskus muistuttaa monen asian vaikuttavan siihen, miten ihminen kokee jaksavansa työssä ja hallitsevansa työn kuormittavuutta. Olennaista on, että useimpiin asioihin voi vaikuttaa työntekijä, työyhteisö tai esimies ja työnantaja: kuunnellaanko työntekijöitä, ylläpidetäänkö työpaikalla hyvää työkäyttäytymistä, saako työnsä tehdä häiriöittä – entä saako tarpeeksi unta ja viettääkö mielekästä vapaa-aikaa?

Ihminen tottuu helposti myös huonoon, mutta niin ei tarvitse olla. Ajoittainen kiire tai stressi on eri asia kuin jatkuva tunne työn hallitsemattomuudesta tai uuvuttavuudesta. Tärkeintä on sanoa se ääneen, jos työ on jatkuvaa selviytymiskamppailua.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi