Ukkonen sytytti maastopaloja ympäri Vakka-Suomea – Pahimmat palot Pyhärannassa ja Kustavissa

0
Arkistokuva: Jari Laurikko

Sunnuntaina iltapäivällä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella oli poikkeuksellinen tehtäväsuma, jonka kaltaista päivystävä palopäällikkö Juha Virta ei muista omalla virkaurallaan. Pelastuslaitoksella oli kymmenkunta paloa muutaman tunnin aikana.

– Pienempiä myrskyn aiheuttamia tehtäviä on voinut olla 60–70 samaan aikaan, mutta en muista, että olisi ollut muutamassa tunnissa näin monta vakavaa tehtävää, Virta kertoo.

Jo aamupäivällä palokunta kävi Mynämäellä tarkistamassa muutamaa ilmoitusta, mutta nämä paljastuivat roskien poltoiksi. Iltapäivällä kello 14 jälkeen Varsinais-Suomeen saapui ukkosrintama, josta pelastuslaitoksen poikkeuksellinen tehtäväsuma alkoi.

Kolmen aikoihin tuli ensimmäinen maastopaloilmoitus Pyhärannasta Aittastentieltä.

– Alkuperäisen tiedon mukaan luultiin, että siellä on useampi palo, mutta ne paljastuivat yhdeksi tehtäväksi.

Lähes samanaikaisesti tuli hälytys Pyhärannan Karjassiltaan, jossa oli syttynyt maastopalo keskellä metsää. Palo tuhosi 16 aaria metsää.

– Siitä hetken päästä tuli hälytys Laitilaan, jossa paloi ulkorakennus, Virta kertoo.

Vähän Laitilan hälytyksen jälkeen pelastuslaitos sai vielä tehtävän Kustavin Taalintieltä. Illalla maastopalojen painopiste siirtyi idemmäs Turkuun ja Auraan.

– Pyhärannan ja Kustavin palot olivat isoimmat tehtävät Vakka-Suomen alueella.

Tehtävien yhtäaikaisuudesta huolimatta pelastuslaitoksen väki oli nopeasti paikalla eikä maastopaloissa päässyt syntymään merkittäviä paloalueita, vaikka olosuhteet olivat paikoin haastavat.

– Tehtävät olivat hankalien teiden päässä eikä niiden saavutettavuus ollut helppo. Palot syttyivät ukkosen yhteydessä. Yleensä salamaniskut ovat niin hankalissa paikoissa, ettei niihin pääse ihan viereen.

Onnistumisesta on Virran mukaan kiittäminen sekä aktiivisia kuntalaisia että pelastuslaitoksen omaa väkeä.

– Sopimuspalokunnan väki oli todella nopeasti paikalla näissä kohteissa. Kiittäisin myös kuntalaisia, jotka hyvin alkuvaiheessa ilmoittivat näistä tehtävistä. Se mahdollisti sen, että pääsimme hyvin pienillä vahingoilla tehtäviin kiinni, Virta kehuu.