Untamalan kulttuuripolku on viittä vaille valmis

0
Projektipäällikkö Mirja-Riitta Sjöholmille työ Päivä Untamalassa -hankkeessa on merkinnyt monelle taholle ulottuvaa

Pirkko Varjo

Viime kesänä alkanut Päivä Untamalassa -hanke on loppusuoralla. Historiallisen raittikylän matkailullista ja kulttuurista brändiä on hiottu ja kylää on tuotu näkyville myös sähköisissä kanavissa. Uudistettu kulttuuripolku on pian valmis ottamaan vastaan kulkijoita.

– Korona sotki aikataulujamme jonkin verran, mutta uskon, että jo heinäkuussa kaikki alkaa olla valmista, hankkeen projektipäällikkö Mirja-Riitta Sjöholm kertoo.

Kulttuuripolku oli tarkoitus toteuttaa noin kahden kilometrin mittaisena, mutta nyt se ulottuu Laitilan keskustan puoleiselta kalmistoalueelta uhrikivelle. Mittaa tulee noin puolitoista kilometriä. Polku lähtee KasiTorin luota ja se on opastettu punaisilla merkkitolpilla. Polun varren opastetauluja uusitaan ja muun muassa Sarkin museo on saanut uudet, tyylikkäät kyltit.

– Opastetauluihin tulee QR-koodeja, joiden takaa löytyy syventävää tietoa kohteista. Siellä kerrotaan esimerkiksi Untamalan tuulimyllyistä, joita alueella on ollut useita. Niistä on enää jäljellä yksi, Kauppilan museoalueelle siirretty mylly. Tarinallisempaa tietoa on mahdollista saada myös Nomadi-sovelluksen kautta.

Luontopolku kiertää lammaslaitumen, kalmistot ja terassipellon. Sieltä reitti jatkuu Sarkin museolle. 1700-luvulta oleva paritupa on Untamalan vanhin rakennus ja siellä on esillä runsaasti talonpoikaiseen elämänmenoon kuulunutta esineistöä.

Sarkista polku jatkuu Untamalan kirkkoon ja kylätalo Ventolaan, jonka kahvilassa voi käydä virkistymässä ennen kuin jatkaa matkaa vastamaalatun aitan ohi kohti uhrikiveä. Ventolan ja aitan väliselle alueelle jäävä keto on käytössä piknik-paikkana ja halutessaan eväät voi ostaa ja retkiviltin lainata kahvilasta. Pysäköintiä ohjataan uusilla P-kylteillä ja toivomus on, että Ventolan sisäpihalle ei tuotaisi autoja vaan ne jätettäisiin parkkipaikalle aidan viereen.

– Haluamme edistää erityisesti pyörämatkailua. Tänä kesänä Ventolan edustalta voi kahvilan aukioloaikoina lainata polkupyörän maksutta. Se on kätevää, jos haluaa käydä vähän kauempana, vaikkapa tutustumassa Untamalan vanhan koulun pihapiiriin tai Kulttuurikeskus Untamalaan.

Untamalasta on parhaillaan tekeillä myös mainoselokuva. Joonatan Senwallin kuvaaman elokuvan pääosassa on pyörillä liikkuva pariskunta, jonka silmin kerrotaan alueen nähtävyyksistä.

Mirja-Riitta Sjöholmille työ Untamala-hankkeen parissa on merkinnyt monelle taholle ulottuvaa tiedonhankintaa ja uusia avauksia.

– Olen tehnyt esimerkiksi kylän Facebook- ja Instagram-sivut. Yhteistyö Tuorekartanon kanssa tuotti Untamala-perunapussit ja meillä on myös oma kyläaiheinen kirjanmerkki. Aivan erityisesti haluan kiittää Laitilan Nuorisoverstasta, joka on tehnyt jopa enemmän kuin osasimme odottaa. Heidän ansiostaan Ventolan pihamaalla on nyt lapsille hauska keilarata ja uusia, puisia leikkikaluja. Myös pihan hiekkalaatikko on uusittu talkoovoimin.

Untamalasta on löydetty merkkejä ihmisten toiminnasta jo kivikaudelta. Yhtäjaksoisesti alueella on ollut asutusta noin 2000 vuotta. Untamalan rautakautiset kalmistot ovat Suomen merkittävimpiä ja esihistoriallisia löytöjä on tehty runsaasti. Untamalan kirkko on vuodelta 1785.

Ventolan kesäkauden avajaisia vietetään 24.6. kello 11.

– Kahvila on auki ja luvassa on pientä ohjelmaa. Yleisö pääsee myös näkemään Ventolan uusitun eteisen, joka oli aika ankea, mutta on nyt remontoitu vanhaan tyyliin. Tilapuodissa on lisäksi myynnissä lammastuotteita ja niitä löytyy myös KasiTorilta.

Untamala kesällä

Ventolan kesäkahvila on avoinna 24.6.–28.8. keskiviikkoisin kello 11–21 ja torstaista lauantaihin kello 11–18.

Kirkko on avoinna silloin kun Ventolan kahvilakin. Keskiviikon iltahartaudet alkavat 1.7. klo 19 ja jatkuvat keskiviikkoisin elokuun loppuun.

Sarkin museo on avoinna koko heinäkuun, maanantaista perjantaihin kello 12–18, lauantaisin kello 12–16 ja sunnuntaisin kello 12–18.

KasiTori on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–20, lauantaisin kello 9–17 ja sunnuntaisin kello 12–20 syyskuun alkupuolelle asti.