Untamalassa vietettiin kesän avajaisia ja esiteltiin eteistä

0
Jukka Vehmas kertoi Ventolan talon eteisen remontoinnista.

Ossi Nyström

Untamalan kylätalo Ventolassa vietettiin keskiviikkona kesänavausta, jossa kuultiin muun muassa Marja-Liisa Santalan ja Jukka Vehmaksen musisointia, ja avattiin sekä Margen kesäkahvila että Terhi Kalliolan akvarellinäyttely.

– Meillä on ollut kylän mainosvideon kuvauksia koko päivän tänään, sen takia tässä on vähän hiki otsassa nyt jokaisella, Päivä Untamalassa -hankkeen projektipäällikkö Mirja-Liisa Sjöholm kertoi avajaispuheessaan.

– Toivotaan että video ilmestyy jo heinäkuun puoleenväliin mennessä. Siitä tulee kyllä todella hieno!

Untamala on jo ehtinyt tehdä turkulaiseen Sjöholmiin lähtemättömän vaikutuksen.

– Joka kerta kun tänne tulee, ja ajaa tuota Untamontietä ja näen tuon Kirkonmäen ja Ventolan, niin aina sellainen ilo leimahtaa sydämessä. Me yritetään saada tästä kylästä sellainen, että ihmiset haluaisivat todella tulla tänne. Että he ymmärtäisivät, että Kasitieltä voi kääntyä tänne ja löytää ihan uuden maailman.

Uusinta uutta Untamalassa on lainapyörätoiminta.

– Täältä saa ilmaiseksi lainata Jopon ja kypärän. Kun kahvila on auki, niin menee sisälle ja sanoo Margelle, että haluaisi lainata pyörän ja sitten todistaa henkilöllisyytensä jollakin tavalla. Siihen asti saa ajella, että kahvila menee kiinni.

Marge Reimanin pyörittämä kesäkahvila avattiin samalla kuin kesäkin. Avajaisten kunniaksi läsnäolijoille tarjottiin munkkikahvit.

– Hän on tehnyt todella ison työn tämän kahvilan eteen. Sisustanut Ventolan taas sellaiseen kuntoon, että kehtaa päästää ihmiset sinne, Sjöholm kehui.

Avajaispuheen jälkeen väki kokoontui sisälle kuulemaan Jukka Vehmasta, jonka oli tarkoitus kertoa Ventolan talon eteisen remontista. Miestä ei kuitenkaan näkynyt missään, kunnes hän yhtäkkiä pöllähti ihmisten keskelle yleisön riemuksi eteisen kaapista.

– Haettiin tällainen hieno vaatekaappi Nakkilasta, Vehmas kertoi.

Vehmaksen mukaan eteisen remontissa oli tarkoitus hankkiutua eroon kolmen ällän periaatteesta.

– Tässä on ollut 40 vuotta sellainen kolmen ällän periaate, eli lastulevyä, lateksia ja loisteputkivalaisimia. Oikeastaan neljäkin ällää, kun tässä oli sellainen laminaattikaappi. Nyt luovutaan neljästä ällästä. Kiitos tekniselle toimelle, Margelle ja kaikille, jotka ovat tätä toteuttaneet. Toivottavasti saadaan joskus muukin Ventola yhtä hienoon kuntoon.

Eteinen meni uusiksi katosta lattiaan.

– Laitettiin muun muassa muoviton tapetti tuohon yläreunaan, kattoon kipsilevy joka maalattiin, lattiakin maalattiin, pistettiin uudet, vähemmän tekoromanttiset ovenkahvat, plafondivalo kattoon, hattuhylly, penkki ja vanhanaikaiset messinkiset verhotangot. Vanhat menivätkin muovinkeräykseen.

Salin puolella nostettiin seuraavaksi kuusenkerkkäjuomamaljat, kun Mirja-Liisa Sjöholm avasi Terhi Kalliolan maaseudun eläimiä kuvaavista akvarelleista koostuvan taidenäyttelyn helsinkiläistaiteilijan puolesta.

– Hän on asunut 25 vuotta Italiassa, joten tässä yhdistyy nyt Helsinki, Rooma ja Untamala.