Ainutlaatuinen mobiiliopaste tutustuttaa Uudenkaupungin historiaan

0
CTRL Reality Oy:n lisätyn todellisuuden suunnittelija esittelemässä UkiAr -mobiilisovelluksen käyttötä. Sovellus toimii myös älypuhelimella.

Maija Ala-Jääski

Alussa oli ajatus siitä, miten lisättyä todellisuutta olisi mahdollista hyödyntää Uudenkaupungin matkailussa ja markkinoinnissa ja niin, että se toisi esille myös kaupungin värikkään historian. Reilun vuoden tiiviin työn jälkeen julkistettiin UkiAR-mobiilisovellus. Siinä virtuaalinen, 1800-luvun piikatyttö johdattaa käyttäjän Uudenkaupungin menneisyyteen historiallisten tarinoiden ja valokuvien avulla. Historian ohessa kerrotaan myös kaupungin nykypäivästä ja paikallisyritysten tarjonnasta.

– On upeaa nähdä haaveen muuttuvan todeksi ja miten laajasti sovellukseen sitoutuneita yrityksiä on mukana jo julkaisuvaiheessa, totesi idean isä, yrittäjä Tapio Pääkkö.

Lisättyä todellisuutta käytetään jo teollisuudessa, esimerkiksi uusien työntekijöiden opastamisessa, mutta sen käytön uskotaan lisääntyvän räjähdysmäisesti kaikilla aloilla.

– Tietääkseni näin laajaa kaupunkia esittelevää lisätyn todellisuuden sovellusta ei vielä ole käytössä Suomen muissa kunnissa, joten Uusikaupunki kulkee nyt todella kehityksen eturintamassa. Lisätty todellisuus tulee kuitenkin olemaan tulevaisuutta lähes kaikilla elämänalueilla, kuvaili UkiAR-mobiilisovelluksen luoneen yhtiön CTRL Reality Oy:n toimitusjohtaja Teijo Lehtonen.

Turkulainen CTRL Reality on erikoistunut lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden sovellusten toteuttamiseen. Uuteenkaupunkiin toteutetussa sovelluksessa yhdistyvät viimeisin lisätyn todellisuuden teknologia ja elämyksellinen ja visuaalinen tarinankerronta.

– Erityistä sovelluksessa on se, että projektin yhteistyötahot voivat muokata ja täydentää sen sisältöjä itse, ilman teknistä osaamista. Projektin tavoitteena onkin näin pitää sovellus täynnä tuoretta ja mielenkiintoista sisältöä useiden vuosien ajan, painotti Lehtonen.

Sovelluksen sisältöjä luomassa ovat olleet mm. joukko uusikaupunkilaisia yrityksiä ja matkailuoppaita, Uudenkaupungin museo sekä matkailu- ja kulttuuritoimi. Historia-asiantuntijana on toiminut CTRL Realityn Lauri Viinikkala, jonka juuret ovat Uudessakaupungissa. Äänensä virtuaaliselle opashahmolle on antanut matkailusuunnittelija Irmeli Laaksonen. Sovellus on toteutettu Ukipolis Oy:n hallinnoimassa hankkeessa, jolle osarahoitus saatiin EU:n maaseutuohjelmasta Leader Ravakan kautta. Hanketta rahoittavat myös mukana olevat uusikaupunkilaiset yritykset.

– Sovellukseen on tarkoitus siis lisätä uutta sisältöä jatkuvasti ja uudetkin ideat sisällöistä ovat tervetulleita, Heidi Jaakkola Ukipolis Oy:stä sanoi.

UkiAR-mobiilisovelluksen voi kuka tahansa ladata omalle älypuhelimelleen ja aivan ilmaiseksi. Sovelluksessa liikutaan kaupungin keskustassa ja näin alussa tarinallisia ja kuvallisia pysähtymispisteitä on 14 ja reittejä kaikkiaan viisi.

– Tämä on esimerkiksi matkailijoille mukava ja kiinnostava, uudenlainen tapa tutustua Uuteenkaupunkiin ja sen historiaan. Etenkin nyt, kun moni voi vähän arkailla opastetuille kiertokäynneille osallistumista. Mobiiliopasteen avulla voi tutustua keskustaan joko yksin tai omalla porukalla ja aivan omaan tahtiin, totesi Uudenkaupungin matkailusuunnittelija Irmeli Laaksonen.

Mikä on UkiAR?

  • UkiAR-mobiilisovellus ladataan omalle älypuhelimelle tai tabletille ja sitä pääsee käyttämään silloin kun itselle parhaiten sopii.
  • Sovelluksen julkaisuhetkellä tarinoita on 14 eri pisteessä Kaupunginlahden rannalla ja keskustan alueella.
  • Sovelluksessa oppaana kulkee piikatyttö 1800-luvulta, joka ilmestyy katukuvaan virtuaalisesti. Hän on mystisesti jäänyt kiinni aikaan ja kertoo havaintojaan kaupungista, sen ihmisistä ja tapahtumista usean sadan vuoden ajalta.
  • Sovellus ladataan sovelluskaupoista, latauslinkit löytyvät myös osoitteesta: https://visituusikaupunki.fi/UkiAR”