Upea museokohde kaipaa vuosittaista huolenpitoa – Kauppilan umpipihan navetta ja tuulimylly saavat uudet katot

0
Navetan katon toinen lape on jo valmis. Työtä on hidastanut ajoittainen sade, joka keskeyttää työt vähän väliä. Vili Mäkinen suojaa kattoa pressulla ennen kuin miehet vetäytyvät odottamaan sateen loppumista.

Kauppilan umpipihan navetan katon toinen lape hohtaa tuoreen puun värisenä. Toista lapetta peittää osittain pressu. Katon alaosa on paljaana ja siihen on jo naulattu pari riviä tuoreita päreitä. Maassa ladon vieressä ovat katolta puretut vanhat päreet.

Laitilan kaupunki on saanut katon kunnostukseen avustusta 8 500 euroa Museovirastolta. Avustus kattaa puolet kattojen kunnostuksen kustannuksista, toisen puolen kaupunki maksaa itse.

Kauppilassa on tänä kesänä tarkoitus myös kunnostaa ikkunat.

– Viime vuonna maalattiin päärakennuksen vuorilaudoitus osaksi kansainvälisen kunnostusleirin voimin ja osaksi talkoilla. Seinä saatiin siistiksi, tänä vuonna on ikkunoiden vuoro. Ikkunoita pitää huoltaa noin kerran vuosikymmenessä. Yhden ikkunan alta vesivuoto oli lahottanut hirsiä, jotka uusittiin samalla, kulttuurisihteeri Jukka Vehmas kertoo.

Lisäksi on tarkoitus rakentaa uusi kaivonvintti.

– Kaivonvintti kaatui muutama vuosi sitten. Viime vuonna siihen saatiin uusi pystypuu, tänä vuonna toivottavasti saadaan muukin rakennelma kuntoon. Myös klinkan raput uusitaan tänä kesänä, koska olivat lahonneet vaaralliseen kuntoon.

Museokohde vaatii säännöllistä huolenpitoa.

– Kauppilan umpipihassa on niin paljon rakennuksia ja rakennelmia, että kunnostustöitä on tehtävä joka kesä, koska aina joku paikka tulee elinkaarensa päähän, varsinkin pärekatot.

Pärekatto kestää hyvänä keskimäärin 5–20 vuoteen.

Pärekattoa ovat uusimassa Tero Virkkunen, Vili Mäkinen ja Sauli Nurminen V-S Rakennusvaraosa ja Korjaus Oy:sta. Työt alkoivat viikko sitten maanantaina, jolloin kolmikko pääsi rakentamaan telineet. Ensimmäinen lape valmistui viikon loppuun mennessä. Navetan katto on noin 180 neliötä.

Töitä on hidastanut ajoittainen sade, jonka vuoksi työt on pitänyt aika ajoin keskeyttää.

– Sateet alkoivat sinä päivänä kun aloitimme ulkotyöt täällä, Virkkunen kertoo.

Kolmikko siirtyi Kauppilan umpipihalle toiselta työmaalta, jossa töitä oli tehty sisätiloissa.

Pärekattoa käytettiin suomalaisessa rakentamisessa 1800-luvun jälkipuoliskolta 1950-luvulle asti. Sen korvasi muun muassa peltikatto. Pärekattoa tehdään nykypäivän pitkälti samoin menetelmin kuin sata vuotta sitten eli naulalla ja perinteisellä vasaralla.

Kun navetan katto valmistuu, kolmikko siirtyy kunnostamaan tuulimyllyn pärekattoa. Se on muotonsa vuoksi haastavampi kohde.

Nurmisella on pärekattojen teon lisäksi edessään vielä Kauppilan ikkunoiden restaurointi.

– Vanhat maalit ja kitit poistetaan ja lahot puuosat vaihdetaan. Sen jälkeen ikkunat maalataan ja kitataan uudelleen. Teen ikkunahommia aina kun ehdin, Nurminen kertoo.

Epävakaisen sään vuoksi Kauppilan Umpipihalla oli tiistaina hiljaista. Ainoastaan yksi kävijä oli ehtinyt vierailla museossa päivän aikana. Parituvan nurkassa työpöytänsä ääressä istui Laitilan oppaisiin kuuluva Seppo Paavola.

Oppaat päivystävät museolla sen aukioloaikoina. Kahvilatoimintaa museolla ei koronavirusepimian vuoksi ole tänä vuonna lainkaan, mutta wc-tilat ovat käytössä.

Koronavirusepidemian vuoksi Laitilan matkailukesä koki ison muutoksen. Oppaiden toiminnassa poikkeuksellinen kesä näkyy muun muassa tiekirkkotoiminnan puuttumisena sekä siinä, että perinteisiä opastettuja kierroksia ei tänä vuonna ole ollut.

– Tavallisesti meiltä tilataan ryhmille opastettuja kierroksia ruokailuineen, mutta tänä kesänä niitä ei ole ollut, Paavola kertoo.

Myös joitain suunniteltuja retkiä siirrettiin myöhemmäksi.

– Minun piti toimia oppaana toukokuussa Kevään kohinaa -kierroksella, mutta se jouduttiin siirtämään syksylle, Paavola sanoo.

Poimintoja Laitilan nähtävyyksistä

  • Laitilan kirkko, jossa kannattaa tutustua hyvin säilyneisiin holvimaalauksiin, jotka ovat peräisin vuodelta 1483. Lisäksi kirkossa on harvinainen keskiaikainen sivualttari.
  • Untamalan kylä, josta löytyy muun muassa Ventolan kesäkahvila, Pyhän Pietarin kirkko vuodelta 1785, Sarkin kotiseutumuseo sekä Kasitori.
  • Kauppilan umpipiha, joka on avoinna 21.6.–16.8. tiistaista sunnuntaihin kello 12–17 lukuunottamatta lauantaita, jolloin museo on auki kello 12–16.
  • Soukaisten kylä, jossa on pieni kyläkirkko sekä laskuopintekijä Efraim Elon kotitalo.
  • Kaariaisten mäkitupalaismuseo, joka on avoinna sopimuksen mukaisesti (puhelinnumero 0400 948 144).
  • Poukan talo, josta löytyy Laitilan matkailuinfo sekä Lemunaari Laitlast- ja Pali muni -näyttelyt. Ulkona on myös Kattesen Kivi. Lähde: Sirppujoen Sanomat

    Juttua korjattu 13.7. kello 9.05: Pärekattoja tehtiin Suomessa yleisesti 1800-luvun jälkipuoliskolta 1950-luvulle asti, eikä vain 1920-luvulla, kuten jutussa alunperin kerrottiin. Lisäksi uutta pärekattoa rakennettiin navettaan ei latoon.