Energiaa auringosta

0

Laitila kuuluu Kohti hiilineutraaleja kuntia (Hinku) -kaupunkien verkostoon, joka on sitoutunut kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Tuloksia on saavutettu, mutta paljon on vielä tehtävää.

Keväällä julkistettu Laitilan kasvihuonekaasuraportti vuodelta 2018 kertoi, että päästöt kasvoivat edelliseen vuoteen verrattuna viisi prosenttia.

Asukaskohtaiset päästöt ovat muihin maakunnin Hinku-kuntiin verrattuna korkeita, edelle menivät ainoastaan Somero ja Loimaa. Plussana oli, että sähkönkulutus on kotitalouksissa pienempää kuin vertailukunnissa.

Tieliikenne on Laitilassa suurin päästöjen aiheuttaja. Kasitien liikennemäärä ovat kasvaneet ja maaseutukaupungissa liikutaan autoilla eikä julkista liikennettä ole.

Korona on vähentänyt liikennettä niin teillä, meressä kuin ilmassakin, mutta epidemian vaikutukset jäänevät väliaikaiseksi ilmiöksi.

Kaupunki on ottamassa ison askeleen ilmastoasioissa, kun tarkoitus on asentaa aurinkovoimala seitsemään kiinteistöön, jos hankkeeseen saadaan tukea (LS 21.7).

Aurinkopaneeleja on viime vuosina asennettu muun muassa kaupungintalon, kirjaston ja terveyskeskuksen katolle. Ilahduttavaa on, että monissa yrityksissä, kuten Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla ja Munaxissa, käytetään aurinkosähköä.

Myös kotitaloudet ovat innostuneet uusiutuvasta energiasta. Vakka-Suomen Voiman tiedossa on, että sähköä tuottavia aurinkopaneeleja on Laitilassa noin 50 omakotitalossa.

Aurinko tuottaa energiaa luonnostaan. Voimaloissa käytettävä teknologia on kehittynyt valtavasti lyhyessä ajassa, ja ne tuottavat energiaa myös pilvisenä päivänä.

Tilastojen mukaan Suomessa aurinko paistaa pitkien kesien ansiosta saman verran kuin Keski-Euroopassa, vaikka sitä on kuluneen kesän rankkasateiden aikana vaikea uskoa.

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi