Ennätysmurskajaiset Nuorisokansallisissa

0
11-sarjan keihään palkintokolmikolla kisat sujuivat erinomaisesti. Kakkoseksi sijoittunut Sara Honkakangas teki ennätyksensä joka lajissa, ykkönen Oripään Liina Jälkö heitti sarjansa valtakunnallisen kärkituloksen ja kolmas Naantalin Alisa Launonen teki 10-tyttöjen Suomen ennätykset korkeudessa ja 4-ottelussa. Palkinnot jakoi vapaa-aikapäällikkö Emilia Andersson.

Ilkka Simola

Jyskeen lauantaiset Nuorisokansalliset sujuivat upeasti. Aurinko paistoi ja hellelukemia lähestyvä ilma innoitti urheilijat ennätysmäiseen tulostehtailuun yli kahdensadan reilusta viidestäsadasta tuloksesta saadessa peräänsä henkilökohtainen ennätys PB-merkinnän.

Muutama kymmen enemmänkin olisi tullut jos ei hivenen liian kovaa puhaltanut tuuli olisi vienyt valtaosaa takasuoralla juostuista pikajuoksuajoista ennätyskelvottomiksi. Vauhdissa olivat niin Jyskeen omat kuin vieraatkin urheilijat.

Kun vielä kisavierailtakin tuli kehuja onnistuneista järjestelyistä oli 50-päisellä toimitsijajoukollakin syytä tyytyväisyyteen. Taaskaan ei oltu talkoiltu turhan takia.

Ennakkoon mielenkiintoiset pikamatkat kärsivät vaihteeksi liiallisista myötätuulista. Miesten 200 metrillä niukasti toiseksi jäänyt Joni Vainio-Kaila kiihdytti selkeästi kauden parasta vauhtiaan aikaan 22,06 3,4 m/sek myötäisessä ja eränsä voittaneen Ilmari Vuorelan reilut kolme kymmenystä aiempaa parempi vauhti 23,15 meni myös 3,1 tuulen myötä tilastokelvottomaksi. M19 satasella Ilmari kellotti sallitussa tuulessa ilman vastusta aikaan 11,42.

Naisten kakkosella kaksi kolmesta erästä sai yli 2,0 m/sek ylittävän tuulikirjauksen. Näin sekuntia aiempaa nopeammin kiitäneen Verna Vuorelan aika 26,25 ei mene Jyskeen TOP10:n kolmanneksi. Sen sijaan vähemmän tuulisessa erässä juosseen Lotta Metsärinnan aika 27,30 oikeuttaa seuratilaston viidenteen sijaan.

N17 100 metrin kuumassa erässä tuuli kääntyi yllättäen 1,7 metrin vastaiseksi. Tästä huolimatta Carolina Grönroos veti naisten seuratilaston kolmanneksi yltävään aikaan 12,81. Ensimmäisen erän voittaneen Jenina Luotosen oma ennätys 13,45 nostatti tyttöjoukkueen viestitoiveita.

15-tyttöjen 80 metrin aidoissa Verna Vuorelan huippuaika 11,70 meni taas myötätuulitilastoon.

Miesten keihäässä Verner Perkkola teki muutaman välivuoden jälkeen paluun keihäspaikalle. Tulos 59,93 oikeuttaa neljänneksi keihään Jyskeen kaikkien aikojen kymppilistalla ja on ainoa 2000-luvun kirjaus tällä listalla.

Ja jos mukaan hyväksytään vain nykysääntojen mukaiset välineet, jää vain yksi tulos edelle. Viime vuodet enemmän kiekkokaukaloissa viihtynyt mies otti vuonna 2014 15-poikien SM-hopeaa kevyemmällä 600 gramman keihäällä tuloksella 63,03 Raision kisoissa.

Isoimmat ennätyskarkelot käytiin nuoremmissa sarjoissa, joissa tuulella ei ole vielä merkitystä tulosten hyväksyttävyyteen. Naantalin Löylyn Alisa Launonen korotti kolme senttiä omaa korkeuden Suomen ennätystä ylittäen huimat 149 lukemat. Kun vielä neliottelussa syntyivät SE-pisteet 1513 on tytöllä nimissään jo viiden lajin ennätykset.

11-tyttöjen sarjassa Sara Honkakangas tehtaili kaikissa neljässä lajissa ennätyksensä ja neliottelussa seuraennätyksen. Korkeuden 140 ja keihään 29,81 menevät kausitilastoissa kolmansiksi ja neliottelun pisteet 1425 kärkipaikalle.

Kovassa vedossa oli myös 10-vuotias Neela Ihanmäki, joka ylitti korkeudessa niin ikään maan kolmanneksi menevät 132 ja päätti kisat komeasti 800 metrin valtakunnan tilaston kärkiajalla 2.45,63.

Eniten omia ennätyksiä ja kärkipään valtakunnan listasijoituksia kirjattiin 9–11 vuotiaiden neliotteluissa. Tosin tulee muistaa ettei tätä ns. kakkosottelua ole kovin montaa Suomessa vielä tänä vuonna järjestetty.

Seuraennätysten tehtailut jatkuivat heti seuraavana päivänä sunnuntaina Anne Lehdon valmennustiimiin kuuluvien 14-vuotiaiden Valtteri Valtosen ja Aada Vuoriahon vieraillessa Vahdon moukarikisoissa.

Valtteri kiskaisi neljäkiloistaan neljä metriä aiempaa pidemmälle lukemiin 44,68 ja Aada kiloa kevyempää rautapalloa vajaan metrin ennätystään venyttäen 44,72.