Ensi sunnuntain Crusell-messussa kolme kantaesitystä

0
Uudenkaupungin kirkon vanhat urut taipuvat hyvin moderniinkin ilmaisuun ja soivat kuin iso orkesteri, sanoo kanttori Kari Vuola. Crusell-messussa urut saavat rinnalleen klarinetin ja solistit.

Raija Herrala-Nurmi

Vaikka Crusell-viikon tapahtumat on tänä vuonna peruttu tai siirretty, on ensi sunnuntain jumalanpalvelus Uudenkaupungin uudessa kirkossa silti Crusell-messu.

Viime syksynä seurakunta tilasi säveltäjä Olli Kortekankaalta uutta kirkkomusiikkia juuri tälle päivälle. Messussa kuullaan Kortekankaalta kolme kantaesitystä. Lisäksi kuullaan ensimmäistä kertaa kokonaan uusia urku- ja klarinettisovituksia muun muassa virsiin ja yhteen psalmiin.

Liturgina toimii pappi ja oopperalaulaja Esa Ruuttunen.

Uudenkaupungin seurakunnan ja Crusell-viikon yhteistyöhön on perinteisesti kuulunut sunnuntain ehtoollisjumalanpalvelus. Nyt koronan varotoimet ovat vaikuttaneet niin konserttien perumiseen kuin kirkkojen käyttöön. Siksi Crusell-messuun voi osallistua myös netin kautta lähetystä seuraamalla.

Crusell-messun liturgian laulava Esa Ruuttunen on baritoni. Toinen laulaja on basso Nicholas Söderlund. Klarinettia soittaa Tuulia Ylönen ja urkuja Kari Vuola.

Kirkkoherra Juhana Markkula saarnaa ja tekstit lukee Jussi Kauranen.

Olli Kortekangas on yksi Suomen tunnetuimpia nykysäveltäjiä, joka parhaillaan tekee Uuteenkaupunkiin toista merkittävää musiikkiteosta – ensi vuonna kirkossa kuultavaa oopperaa.

Seurakunta tilasi Kortekankaalta kirkastussunnuntain Crusell-messuun psalmin ja evankeliumin. Tehtävä tempaisi säveltäjän mukanaan, ja syntyi myös kolmas teos. Myös se kuullaan sunnuntaina.

Sunnuntain psalmi on psalmi 97.

– Psalmi on hieno ja raju uusi sävellys. Evankeliumi taas on sävelletty kahdelle laulajalle. Kaksi henkilöä puhuu dialogina ja sitten urut tulevat mukaan. Suunnitelman mukaan Esa Ruuttunen on alttarilla ja Nicholas Söderlund urkuparvella. Se on hyvin vaikuttava sävellys. Vastakohta psalmille, moderni mutta kaunis, kuvailee Kari Vuola.

Kolmas kantaesitettävä teos on Kuolleiden kiitos.

– Kortekangas on paljon käyttänyt vuoden 1701 suomalaisen virsikirjan tekstejä ja sävelmiä tuotannossaan, vanhaa suomea. Teoksessa on klarinetti ja laulaja Esa Ruuttunen, ei mitään muuta.

Kortekankaan sävellysten lisäksi messussa kuullaan ensimmäistä kertaa myös uusia sovituksia uruille ja klarinetille. Vuola on tehnyt klarinettisovitukset kahteen virteen, joista ensimmäinen kuullaan messun alkusoittona. Klarinetti on mukana myös muualla messussa. Ehtoollisen aikana kuullaan alun perin kuoroteokseksi tehty psalmi, jonka Tuulia Ylönen soittaa ja Nicholas Söderlund laulaa.

Messun lopussa kuullaan kaksi osaa ranskalaisen Olivier Messiaenin urkusarjasta, joka on sävelletty nimenomaan kirkastussunnuntaille. Ne kuullaan klarinetille soitinnettuna.

Kun Crusell-viikolle jo suunniteltu ohjelma peruttiin, Vuola oli valmis siirtämään vuodella eteenpäin myös Crusell-messun. Ylönen kuitenkin piti kiinni ideasta ja toivoi, että se toteutetaan – pahimmassa tapauksessa jopa kokonaan ilman paikalla olevaa yleisöä, vain netin välityksellä.

Nyt koronarajoitukset on pitkälti purettu, mutta kirkossa joka toinen penkkirivi on vielä nauhoin suljettu.

Talvella tehtyjen suunnitelmien mukaisesti messu lähetetään suoratoistona netissä. Sitä pääsee kuulemaan Uudenkaupungin seurakunnan sivuilla olevasta linkistä.

Crusell-messu Uudenkaupungin uudessa kirkossa sunnuntaina 26.7. kello 10.