Estradilla entiset laitilalaiset – Viime torstain iltatorilla jututettiin laitilalaiset juuret omaavia henkilöitä

0
Naantalilainen Markku Ruotsalainen on kehittänyt hiusvärejä ja kouluttanut kampaajia.

Laitilan torille oli saapunut aiempia kertoja suurempi kuulijakunta seuraamaan ohjelmaa. Myös myyjiä oli torilla aiempia kertoja enemmän. Sää oli mitä parhain leppoisaan illanviettoon.

Tori-illan ohjelmasta vastasi duo Seppo Helenius ja Timo Rautala , joka on jo kolmentoista vuoden ajan keikkaillut muun muassa ruotsinlaivoilla. Helenius lauloi, ja laulua säesti Rautalan yhden miehen tanssiorkesteri. Laulu ja soitanta oli niin mukaansa tempaavaa, että moni saattoi kaivata tanssilattiaa.

Musiikkiesitysten ja vitsinkerronnan lomaan Seppo Helenius sai haastateltavia. Hänen puheilleen oli Lea Koskinen hankkinut entisiä laitilalaisia.

Ensimmäiseksi haastateltiin Untamalasta kotoisin olevaa tuotantotalousinsinööriä, joka asuu Raumalla. Esa Saarinen toimii Valmet Automotiven akkuja valmistavien tehtaiden johtajana.

Tuotantolaitokset sijaitsevat Uudessakaupungissa ja Salossa. Salossa akkuja valmistaa parisataa henkilöä, Uudessakaupungissa vähemmän. Esa Saarisen vaimolla on Laitilassa Kaisan Kuvaputiikki.

̶ Me olemme jo pitkään miettineet muuttamista takaisin Laitilaan, sanoo Esa Saarinen, joka toivoo menestystä Laitilan yrityselämälle.

Toinen haastateltava, Markku Ruotsalainen , saunoo kesäisin Laitilan Särkijärvellä. Hän asuu Turussa, Laitilassa asuvat äiti ja veli. Markku Ruotsalainen työskentelee hiusten ja hiusvärien parissa. Hänen työuransa alkoi Riitta Perkkolan parturikampaamossa.

Markku Ruotsalainen kehittää hiusvärejä ja kouluttaa parturikampaajia niiden käytössä. Four Reasons on hänen studionsa Helsingissä.

̶ Paras hiusten väri on aina se, joka sopii hiusten kantajalle, tiivistää Markku Ruotsalainen värifilosofiansa..

Kolmantena esiintymislavalle nousi lietolainen Outi Puro, omaa sukua Mäkelä. Outi Puro on koulutukseltaan kuvanveistäjä ja kuvataideopettaja. Hän johtaa kansainvälistä design-yritystä nimeltä Mums.

Suomalaiset taiteilijat suunnittelevat tuotteet, ja kehittyvien maiden artesaanit valmistavat ne käsityönä. Matot ovat pääartikkeli, mutta yritys tuottaa kaikkea, mitä voi tehdä tekstiileistä.

̶ Me alamme alusta. Ensin keritään lammas, sitten kehrätään ja värjätään langat. Työllistämme kylien pieniä perheitä ja artesaaneja Intiassa ja eteläisessä Afrikassa, kertoo “Mumsin emo” Outi Puro.