Hinku-verkostossa olevien kuntien päästöt pienentyneet – Myös Laitilassa toivottuja tuloksia

0
Kuva: Tuija Kailaste

Suomen ympäristökeskus SYKE on julkaissut raportin Hinku-ilmastoverkoston vaikutuksista kuntien ilmastotyöhön ja päästöihin. Selvityksessä haastateltiin 40 kuntien Hinku-yhteyshenkilöä ja Laitilan ympäristöpäällikkö Tuija Kailaste oli yksi haastatelluista.

Raportin mukaan verkostoon liittyminen on vauhdittanut kuntien ilmastotyötä eri tavoilla. Eri toimialojen välinen yhteistyö on lisääntynyt ja kunnan tahtotila toimenpiteiden toteuttamiseksi vahvistunut. Ja mikä tärkeintä: ilmastopäästöissä on havaittavissa toivottua kehitystä. Selvityksen mukaan Hinku-verkostoon kuuluvilla kunnilla ilmastopäästöt ovat keskimäärin 3,1 prosenttia alemmalla tasolla kuin mitä ne olisivat ilman Hinku-verkoston jäsenyyttä.

Myös haasteisiin on useassa kunnassa törmätty, kuten resurssipulaan ja vaikutusmahdollisuuksien kapeuteen. Hinku-kunnat ovat kuitenkin onnistuneet löytämään ratkaisuja kohtaamiinsa haasteisiin, todetaan raportissa. Ympäristöpäällikkö Kailasteen mukaan Hinku-verkostoon liittyminen on tuonut myös Laitilassa toivottuja tuloksia ja vauhtia ilmastotoimien tekemiseksi.

– Hinku-työryhmän myötä on voitu haasteita ja mahdollisuuksia pohtia eri toimijoiden kanssa ja yhdessä tekemällä parhaimmat ratkaisut yleensä löytyvätkin, painottaa Kailaste.

Kaupungissa tapahtuu koko ajan asioita päästövähennysten aikaansaamiseksi.

– Yksi viimeaikaisista toimista oli kaupunginhallituksen hyväksymä aurinkosähkösopimus, jonka myötä otetaan suuri harppaus aurinkovoiman hyödyntämisessä, iloitsee Kailaste.