Pääkirjoitus: Ihmisten ilmoille

0

Peruttu.

Tämä sana tuli vähän liiankin tutuksi koronakeväänä.

Terassien, museoiden ja kirjastojen avautuminen alkukesällä ei ole ainakaan toistaiseksi näkynyt piikkinä tartuntatilastoissa. Käsien pesun ja turvavälien merkitys on onneksi iskostunut ihmisten mieliin, vaikka epidemia ei enää hallitse arkea.

Kotoilun jälkeen ihmisten tapaaminen on enemmän kuin tervetullutta. Laitilan heinäkuun tapahtumakalenteri tarjoaa monenlaisia vaihtoehtoja, jos haluaa lähteä mökiltä tai kotoa ihmisten ilmoille.

Tanssikanala on jälleen avautunut Ytön kylässä ja Kauppilan umpipihan hieno talonpoikaismuseo ja Sarkin museo Untamalassa ovat avoinna.

Torstain iltatoreilla on ollut tarjolla musiikkia ja eilisellä treffitorilla sai kuulla kesälaitilalaisten kuulumisia. Ensi viikolla sinne rantautuu Jazzkukon konsertti.

Torin puitteet esiintymislavoineen ovat Laitilassa upeat. Se on oivallinen kohtaamis- ja tapahtumapaikka, ei liian pieni, eikä liian suuri.

Kauppapaikkana Laitilan tori ei vedä vertoja monelle muulle torille, ja myyjiä saisi olla rutkasti enemmän. Ehkä syy on se, että maaseudulla vihanneksia saadaan omasta takaa ja monet hakevat ne suoramyyntipisteistä. Matkailijoiden, mökkiläisten ja paikallistenkin kannalta torin elävöittäminen ja ylläpitäminen on kuitenkin tärkeää.

Tapahtumien järjestämisen vie aikaa ja vaivaa, ja paras palkinto tekijöille on, että niihin tulee ihmisiä.

Torit ja kadut autioittanut koronakevät osoitti, että suurin osa ihmisistä kaipaa toistensa seuraan. Etäyhteys tai netin livelähetys eivät korvaa sosiaalisia kontakteja eikä niihin liity yllättäviä jälleennäkemisiä.

” Ai sinäkin olet täällä, onpa mukava nähdä” on kesällä tärkeä keskustelun avaus turuilla, toreilla ja festareilla, ja sitä on vaikea virtuaalimaailmassa samalla tavalla kokea.

Eija Eskola-Buri

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi