Kesätouhua koululaisille– Laitilan MLL:n kerhossa pelattiin ja askarreltiin

0
MLL:n kesäkerhossa pelattiin silmäniskumurhaajaa. Tuuni Kylander koskettaa Niklas Eloa selkään sen merkiksi, että tämän täytyy seuraavalla kierroksella toimia murhaajana.

– Tulkaa piiriin niin aloitetaan, MLL:n kesäkerhon ohjaajat Tuuni Kylander ja Miia Helin kehottavat.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Laitilan paikallisyhdistys sai Lounaisrannikon Osuuspankilta avustusta kahden kesätyöntekijän palkkaamisen. Kylander ja Helin ohjaavat 1.–3.-luokkalaisille kesäkerhoa.

– Kerhossa askarrellaan, maalataan ja pelataan pelejä, Kylander kertoo.

Leiri alkoi kesäkuun alkupuolella ja järjestetään viimeistä kertaa elokuun ensimmäisellä viikolla. Heinäkuun aikana ei ole ohjattua toimintaa.

– Kerhossa on ollut noin kymmenen kerholaista per kerta, Helin sanoo.

Nimenhuudon jälkeen aloitetaan pelit. Alkupeleinä on muun muassa banaanihippaa, Kuka pelkää jäämiestä? -peli sekä silmäniskumurhaaja. Yhteisten pelien jälkeen on hetki vapaalle touhuamiselle.

Wilhelmiina Raitio ja Ilona Sillantaka pitivät kumpikin edellisviikolla olleesta kivien maalaamisesta.

– Minä toivoisin, että olisi enemmän vapaata leikkiä, koska viime aikoina ei ole kovin paljon nähnyt kavereita koronan takia, Wilhelmiina pohtii.

Veeti Toukoniitty ja Niklas Elo ovat toistaiseksi tykänneet kaikesta, mitä kerhoissa on tehty.

– Joskus olisi kiva mennä puiston ulkopuolelle retkelle, Niklas sanoo, kun kysytään, mitä kerhoissa voisi vielä tehdä.

Justiina Lappalaisen ja Jade Rantalan mielestä parasta ovat olleet yhteiset pelit ja leikit.

– Lisäksi on ollut kiva maalata kiviä ja paperia, Jade kertoo.

Jade pohtii, että voisi olla kiva mennä kerhon kanssa katsomaan laiduntavia lampaita.

Vapaan touhuamisen jälkeen alkaa askartelu. Helin ja Kylander esittelevät päivän askartelutyötä. Tarkoitus on askarrella robotti. Kerholaiset tarttuvat työhön innokkaasti. Sopiva askartelupaikka löytyy varjosta. Pieni tuulenvire on tarttua papereihin, mutta pääosin sääkin tarjoaa askartelurauhan.

MLL:n Vakka-Suomen perhekeskusten koordinaattori Selja Sillantaka kertoo, että kesäkerhot haluttiin järjestää koska korona laittoi monen perheen kesäsuunnitelmat uusiksi.

– Koululaiset ovat olleet jo pitkän kevään kotona. On hyvä, että nyt pystytään tarjoamaan tekemistä. Vanhempienkin mukavampi mennä töihin, kun tietää että lapsilla on ohjattua toimintaa edes osaksi päivää.

Sillantakan mukaan pienempien alakoululaisten ikäryhmä tuntui tärkeältä kohderyhmältä kerhotoiminnalle. Pienemmille lapsille Laitilan MLL järjestää puistotreffit kesän ajan joka keskiviikko.

Elokuussa järjestetään aikaseikkailukerho, jonka tarkoitus on vahvistaa lasten tulevaisuustaitoja.

– Lapset harjoittelevat pelillisyyden ja leikin avulla omien vahvuuksien tunnistamista ja ongelmanratkaisutaitoja. Lapset harjoittelevat taitoja, joilla voi osallistua oman ja yhteisen tulevaisuuden muodostamiseen.

Idea toimii siten, että kerhossa tehtävälle aikaseikkailijahahmolle kerätään lisäominaisuuksia leirin aikana. Kerättäviä osaamismerkkejä ovat muun muassa rohkeus, viisaus, henkisyys, inhimillisyys, kohtuullisuus ja oikeudenmukaisuus.

– Leirin tavoitteena on vahvistaa luottamusta omaan tulevaisuuteen, vahvistaa ongelmanratkaisutaitoja ja yhdessä tekemisen taitoja. MLL:n kesäpäiväleirillä korostetaan, että tulevaisuus , se millaisena se viimekädessä toteutuu, on meistä itsestä kiinni.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton keskusjärjestö tarjoaa kesäpäiväleirin ohjaajan koulutuksen ja materiaalit.

– Tulevaisuustaitojen vahvistaminen on osa MLL 100 juhlavuotta.

Laitilan MLL:n kesäkerhot järjestetään elokuussa vielä kaksi kertaa eli 3.–4.8. ja 6.–7.8. Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Selja Sillantaka selja.sillantaka@mll.fi tai puhelimitse 044 0770892.