Koronakriisi näkyy Laitilan päivähoidossa monin tavoin

0
Varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalonen hyppäsi uutta Pähkinäpensaan päiväkotia esitellessään yhdessä Aliina Mustosen, Taika Saarisen ja Hilma Heijarin kanssa liikuntasalin katosta roikkuviin köysiin.

Koronapandemia ja sen hillitsemiseksi koko maassa käyttöön otetut rajoitustoimenpiteet muuttivat varhaiskasvatuksen arkea dramaattisesti maalis–toukokuussa.

– Laitilassakin oli sellainen tilanne, että varhaiskasvatuksen piirissä olevista lapsista suurin osa ei ollut päivähoidossa, varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalonen kertoo.

Vaikka varhaiskasvatuksessa toukokuun puolivälissä palattiin normaaliin toimintaan, niin päivähoidon arkeen koronatilanne vaikuttaa edelleen.

– Yksi isoimpia muutoksia on varmaan se, että emme ota päivähoitoon lapsia, jos he ovat yhtään kipeitä eli edes pienessä nuhassa. Lisäksi käsihygieniaa on entisestäänkin tehostettu eli käsiä pestään tavallista useammin ja aikuisten valvonnassa. Lisäksi käytetään aiempaa enemmän käsihuuhdetta, Jalonen listaa.

– Lisäksi yritämme pitää lähikontaktit pieninä eli lapsia tuovat aikuiset eivät nyt tule päiväkoteihin eteistä pidemmälle, hän jatkaa.

Tehokeinot voisivat jäädä pysyvästikin käyttöön, varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalonen naurahtaa:

– Koskaan eivät lapset ja henkilökunta ole olleet niin terveitä kuin nyt ja sehän on vain positiivinen asia.

Vaikka Laitilassa uusia koronavirus tartuntoja ei olekaan pariin kuukauteen ollut, niin tauti on mielessä.

– Aiheuttaahan se huolta ja myös ikäviä asioita. Emme ole esimerkiksi voineet järjestää toukokuussa käyttöön otetun Pähkinäpensaan päiväkodin vihkiäisjuhlaa tai päiväkodissa olevien lasten perheille avoimien ovien päivää, hän harmittelee.

Koronatilanne näkyy myös siten, että Laitilassa varhaiskasvatukseen osallistuu tavallista enemmän lapsia.

– Lapsia on selvästi enemmän nyt heinäkuussakin hoidossa. Korona vaikuttaa monen vanhemman lomiin, joita on esimerkiksi siirretty.

– Koskaan eivät lapset ja henkilökunta ole olleet niin terveitä kuin nyt.

Varhaiskasvatuksen työntekijöiden lomia porrastettiin jo hyvissä ajoin, jotta kesäksi henkilökuntaa riittää tarpeeksi. Lisäksi kesällä on palkattu uusia työntekijöitä. Rekrytoinnin syy tosin ei ole koronavirus, vaan se, että Laitilan ainoa yksityinen päiväkoti Verkanappulat-ketjuun kuuluva Nappulajoen päiväkoti suljettiin reilun kuukauden varoitusajalla 1.7.

– Päiväkodissa oli hoidossa noin 60 lasta ja heistä suurimmalle osalle on haettu kunnallista hoitopaikkaa. Valtaosalle pystyttiin tarjoamaan hoitopaikka vanhempien toiveiden mukaan.

Nappulajoen päiväkodin sulkemisen vuoksi Pähkinäpensaan päiväkodin seitsemäs osasto otetaan käyttöön syksyllä. Suunnitteluvaiheessa sinne oli kaavailtu avointa päiväkotitoimintaa, sillä Laitilassa olisi tarvetta kunnallisille tukipalveluille.

– Tässä tilanteessa olemme tietysti kiitollisia, että meillä oli tällainen päivähoitokäyttöön otettavissa oleva tila olemassa. Edelleen suunnitelmissa on avoimen päiväkotitoiminnan käynnistäminen, vaikka se nyt viivästyykin, varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalonen kertoo.

 

Joka 7. puhuu suomea vieraana kielenä

Laitilan varhaiskasvatuksen yksi haaste on nopeasti kasvanut maahanmuuttajataustaisten lasten osuus. Heitä on kaikista varhaiskasvatuksen piiristä olevista lapsista 15 prosenttia eli noin joka seitsemäs lapsi puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea.

– Osalla heistä suomen kielen taito on erinomainen, mutta osa päivähoitoon tulevista ei puhu suomen kieltä lainkaan.

Laitila aikookin panostaa erityisesti varhaiskasvatusikäisten lasten ja heidän perheidensä kotouttamisen tukemiseen. Sitä varten haettiin opetus- ja kulttuuriministeriöltä avustusta.

– Ihan uskomatonta oli, että saimme peräti 164 000 euroa lisähenkilöstön palkkaamiseen. Painopisteenä on sekä ryhmäkokojen pienentäminen että kotouttamistoimet ja suomi toisena kielenä -opetus.

Avustukseen liittyy kunnan 20 prosentin omaosuusvelvoite.

Jalonen kertoo Laitilan panostaneen viime vuosina erilaisten hankerahojen hakemiseen.

– Se on työlästä, mutta kannattavaa, sillä olemme saaneet hienosti erilaisia avustuksia. Niillä voidaan järjestää toimintaa ja hankkeita, joihin ei olisi muuten resursseja.

 

Laitilan varhaiskasvatus

  • Perhepäivähoitajia koko kunnan alueella 13
  • Kaksi päiväkotia: Meijerin alueelle syksyllä 2018 valmistunut Apilaniityn päiväkoti, jossa 7 osastoa ja vuorohoito-osasto. Tänä keväänä Tuunan alueelle valmistunut 7-osastoinen Pähkinäpensaan päiväkoti
  • Yksi ryhmäperhepäivähoitokoti, joka sijaitsee Itäkulman koulun yhteydessä