Laitilan kaupunginjohtajaksi valittu Lauri Kattelus odottaa innolla uuden työn alkua

0

Kesäkuun hirmuhelteet ovat päättyneet Laitilassa pari päivää aiemmin nopeasti nousseeseen ja näyttävään ukkosmyräkkään. Sen vanavedessä kaupungin kaduille on levittäytynyt oikukas säätila: vaikka aurinko ei paistakaan, silmiä häikäisee ja vaikka lämpömittari jää kauas hellelukemista, tuntuu iho kostean nihkeältä. Suomen suven vivahteikkaan sään on pannut merkille myös tulevan työpaikkansa Laitilan kaupungintalon piha-aukiolla käyskentelevä Lauri Kattelus. Kesäinen Laitila on tullut jo sikses tutuksi kaupunginjohtajan työt syyskuun alussa aloittavalle Kattelukselle – hän kun on käynyt tutustumassa kaupungin elämänmenoon viikoittain.

– Kerran tai pari viikossa olen ajellut tänne, sillä haluan tutustua ihmisiin ja paikkoihin, Turussa asuva Kattelus, 31, sanoo.

Ja kyllä; hän tuntuu tekevän tuttavuutta tositarkoituksella.

– Olen tulossa Laitilaan töihin sillä mielellä, että sitoudun kaupunkiin useamman vuoden ajaksi. Ei minulla ole kiire mihinkään.

Kattelus sanoo tietävänsä, että asioihin, toimintatapoihin ja ihmisiin tutustuu vain ajan kanssa. Ja tutustuminen puolestaan on avain sen selvittämiseen, mikä Laitilan kaupungissa toimii ja mikä vaatii kehittämistä.

– Minulla ei ole aikomustakaan alkaa kiireen kanssa muuttamaan asioita. Hosumalla tulee harvoin kauhean hyvää jälkeä, hän naurahtaa.

Lauri Kattelus on koulutukseltaan lakimies ja hän toimii Turun kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Vajaan 200 000 asukkaan kaupungissa moinen luottamustehtävä on kokopäivätyö.

Muutoksen tuulet ovat kuitenkin puhaltamassa, sillä Turku on astumassa monen muun kaupungin vanavedessä ensi vaalikaudella pormestarimalliin. Kuntavaalit pidetään huhtikuussa 2021, ja uudet valtuustot aloittavat työnsä kesäkuussa.

– Pormestarimallihan tarkoittaa myös sitä, ettei kaupunginhallituksen puheenjohtajan pestiä enää edes ole, hän huomauttaa.

Katteluksen tulo Laitilan kaupunginjohtajaksi puolestaan tarkoittaa sitä, että Turun kaupunginhallitukselle on valittava uusi luotsi syys–toukokuuksi. Hallituksen puheenjohtajan nuija pysyy kauden loppuun kokoomuksen hyppysissä, ja Katteluksen seuraajaksi puheenjohtajan paikalle noussee Sini Ruohonen, jonka kokoomuksen valtuustoryhmä on jo nimennyt ehdokkaakseen.

Ennen kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikasta luopumista hänellä on kuitenkin aikaa nauttia suvesta.

– Aiomme avopuolisoni kanssa ainakin matkailla Suomessa. Ja sellainen minulle tärkeä henkireikä on purjehtiminen, johon kasvoin jo lapsuudenperheessäni. Meillä on veljeni kanssa yhteinen purjevene, hän kertoo.

Turun kaupunginvaltuustoon Kattelus nousi 23-vuotiaana vuoden 2012 vaaleissa ja hän istuu nyt valtuustosalissa toista kautta. Hän sai nopeasti keskeisen roolin kotikaupunkinsa poliittisella kentällä: Jo ensimmäisellä valtuustokaudella hänet valittiin esimerkiksi kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajaksi ja hänelle tarjoutui myös paikka hallituspöydän ympäriltä. Kesällä 2017, toisen kauden valtuutettuna, hän nousi kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi.

– Loikka kokopäiväpoliitikon luottamustyöstä viranhaltijan kenkiin ei oikeastaan ole kovinkaan pitkä.

Jo ennen kaupunginhallituksen puheenjohtajan pestiä Lauri Kattelus teki vahvasti uraa politiikan parissa, sillä hän on toiminut muun muassa kansanedustajan avustajana ja kokoomuksen eduskuntaryhmän poliittisena sihteerinä.

Uutta pontta Kattelus sanoo urapohdintansa saneen viime syksynä, kun Turussa tehtiin päätös pormestarimalliin siirtymisestä vuonna 2021.

– Sen jälkeenhän tätä mun pestiä ei enää edes tällaisessa muodossa ole, hän huomauttaa.

Puntaroinnin aikana vaa´ankieli alkoi kääntyä kohti uutta suuntaa.

– Minua alkoi yhä voimakkaammin kiinnostaa virkaura, hän kertoo syksyisessä prosessissa kirkastunutta oivallusta, joka konkretisoitui pari kuukautta myöhemmin. Kattelus nimittäin haki loppuvuonna Salon kaupungin hallintojohtajan virkaa. Hän oli yksi neljästä kärkiehdokkaasta, mutta tammikuussa tehty valintapäätös ei osunut Kattelukseen.

Vaan eipä aikaakaan, kun maakunnan toiselta laidalta, Laitilasta, kiiri tieto, että kaupunginjohtajan tuoli on vapautumassa. Näin siksi, että Johanna Luukkonen tuli helmikuussa valituksi Rauman kaupunginjohtajaksi. Ja kuten jo tiedämme; tämä haku poiki Kattelukselle uuden työpaikan.

Katteluksen mukaan loikka kokopäiväpoliitikon luottamustyöstä viranhaltijan kenkiin ei oikeastaan ole kovinkaan pitkä.

– Esimerkiksi Turun kokoisen kaupungin hallituksen puheenjohtajan työ antaa mielestäni hyvät valmiudet toimia kaupunginjohtajana. Ja jo 7-vuotinen urani kaupunginhallituksen jäsenenä on ollut hyvä perehdytys. Se on myös opettanut, ettei asioihin rynnätä suin päin, vaan muutokset tulevat ajan kanssa.

Samoin hän uskoo uudessa työssään hyötyvänsä juristin koulutuksestaan.

Laitilaan Lauri Kattelus sanoo hakeneensa monesta syystä, muun muassa siksi, että kyseessä on vahvan ja monipuolisen elinkeinopolitiikan sekä toimivan perustan omaava kaupunki hyvien liikenneyhteyksien varrella. Mutta ei Kattelus aliarvioi onnellisten sattumustenkaan merkitystä – avautuihan Laitilan kaupunginjohtajan paikka hänen näkökulmastaan juuri oikeaan aikaan.

– Suuri toiveeni oli, että saisin jatkaa töitä rakastamassani Varsinais-Suomen maakunnassa. Ei sellaista tietenkään voi mitenkään ennakoida, mitä paikkoja vapautuu ja mihin tulee valituksi, hän muistuttaa.

Laitilassa hän uskoo vastaan tulevan odotettavissa olevia haasteita.

– Varmaan tyypillisiä nykykuntien haasteita, kuten talous ja sote-palvelut sekä peruspalvelut. Kuntasektori on kiehtova juuri siksi, että toimitaan ihmistä lähellä ja arkisten asioiden kanssa.

Kattelus kuvaakin usein juuri pieneltä vaikuttavien asioiden olevan merkityksellisiä. Niistä riippuu, miten sujuvaa arki on tai ei ole: missä koulu sijaitsee, millaiset ovat varhaiskasvatuksen tilat, pääseekö terveyskeskuslääkärin vastaanotolle, miten jouhevasti rakennusluvan saa.

Hän liputtaa laadukkaan arjen puolesta.

– Laadukas arki on sekä pitovoima- että vetovoimatekijä. Sillä on usein merkitystä, kun ihminen miettii, mihin kotinsa perustaa. Ja laadukkaalla arjella voi sitten vaikka brändätä kuntaa eli tehdä se peruspalvelujen toimivuus tiettäväksi myös oman kunnan rajojen ulkopuolella.

Uudessa roolissaan kaupunginjohtajana Kattelus aikoo ennen muuta olla oma itsensä.

– Olen helposti lähestyttävä sekä hyvä ja luotettava yhteistyökumppani niin kuntalaisille, yrityksille kuin muillekin yhteistyötahoille. Uskon myös, että minut valittuaan luottamushenkilöt ovat halunneet Laitilaan kehitysmyönteisen ja eteenpäin katsovan kaupunginjohtajan.

Kuulostaa siltä, että Lauri Kattelus on enemmän kuin valmis käärimään hihat ylös ja astumaan remmiin.

Lauri Kattelus, 31

  • Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja
  • Opiskeli oikeustieteen maisteriksi Turussa
  • Aloitti 2013 kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa
  • Syntynyt Tampereella, asunut lapsuutensa ja nuoruutensa Naantalissa
  • Harrastaa purjehdusta ja salibandya
  • Perheeseen kuuluu avopuoliso