Laitilan nuorten kesä on monipuolinen

0
Siiri Suhonen, Noora Mantere, Jenna Hiltunen ja Amanda Soini ovat lähdössä lenkittämään Nella-koiraa.

Vaikka Nuokkari onkin suljettuna remontin vuoksi, on nuorille järjestetty Laitilassa monenlaista kesäistä tekemistä, kuten esimerkiksi erilaisia pop-up -tapahtumia ja yhteistä koirien lenkitystä.

– Idea tähän lenkitykseen lähti siitä, että juteltiin nuorten kanssa, että mitä olisi kiva tehdä yhdessä, ja tämä kiinnosti. Oma historiani on se, että olen harrastanut koiria kymmenen vuotta, ja olen ollut Kennelliitolla joskus alueen nuorisotoiminnan koordinaattori. Sieltä se ajatus joskus aikoinaan lähti. Entisessä työpaikassa sitä testasin, ja nyt sitten täällä, nuorisopäällikkö Noora Mantere kertoo.

Lenkitykset ovat Mantereelle tuttuja jo omilta nuoruusvuosilta.

– Ollaan Raumalla vedetty näitä, kun olen ollut itse nuori. Silloin Rauman kuningasvuosina meillä saattoi olla 30–40 parhaimmillaan. Mutta se oli Rauman käyttö- ja seurakoirien alla, eli harrastustoimintana.

Nuorisotyön näkökulmasta tärkeää on se, mitä tapahtuu lenkityksen yhteydessä.

– Jutustellaan siinä lomassa, ja ehkä saadaan tällä tavalla ulos niitä nuoria, jotka ovat vaikka olleet kotona koko kesäloman, eivätkä ole tehneet mitään. Se on jo työvoitto.

– Hyvä nuorille näyttää, että kesällä voidaan olla seinien ulkopuolellakin. Suomen kesä on kuitenkin lyhyt, niin nautitaan näistä päivistä jossain muualla kuin tuolla sisällä, etsivä nuorisotyöntekijä Siiri Suhonen lisää.

Seinien ulkopuolista elämää on mahdollista viettää esimerkiksi uudella pumptrack-radalla.

– Pumptrack-rata on hankittu nuorten kuulemispäivän myötä. Kuulemispäivässä nuoret toivoivat uutta skeitti- tai scoottirataa vanhan huonokuntoisen tilalle. Koska edellinen ramppi oli jo todella huonossa kunnossa, ehdotin jakamatta jääneiden avustusmäärärahojen käyttötarkoituksen muutosta, Mantere kertoo.

Jakamatta jääneellä rahalla hankittiin pumptrack-suora helpottamaan skeittiradan puutetta jo tälle vuodelle. Valkojärven kentällä ollut vanha skeittiramppi taas purettiin maaliskuussa.

– Nuorisovaltuusto on kevään aikana keskustellut useasti uudesta skeittiparkista ja avasimme nuortenideat.fi –sivulle nuorten aloitteen asiasta. Aloite keräsi heti runsaasti peukutuksia ja kommentteja, ja aloite vietiin sivistysvaliokunnalle, joka käsitteli kesäkuun kokouksessa aloitetta. Tulemme ehdottamaan uutta skeittiparkkia investointina vuodelle 2021.

Mantereen mukaan pumptrack-rata voidaan liittää uuden skeittiparkin yhteyteen, tai sitä voidaan siirtää esimerkiksi kylille tai muihin tapahtumiin.

– Lapset ja nuoret ovat ottaneet pumptrackin hyvin vastaan sen monipuolisuuden vuoksi. Rataa voi kulkea pyörällä, pyörätuolilla, scootilla, skeitillä, jalan tai juosten. Ainoastaan moottoriajoneuvot ovat kiellettyjä. Radalla näkee paljon lapsia ja nuoria viettämässä aikaa. Toiveina on tullut, josko radan yhteyteen saisi esimerkiksi putkireiliä lisäämään temppuilun mahdollisuuksia.

Kellon lähestyessä viittä yhteislenkityksen on määrä alkaa, ja nuoria alkaa kokoontua Nuokkarin edustalle. Ainoa paikalla oleva koira tosin on Noora Mantereen kahdeksanvuotias Nella . Herää kysymys siitä, onko laitilalaisilla nuorilla edes lemmikkejä?

– Hevonen, Amanda Soini vastaa.

– Kissa, Veeti Lehti kertoo.

– Kolme kissaa ja koira, Valtteri Valtone n täräyttää.

Valtonen ja Lehti eivät innostu toimittajan ajatuksesta, että seuraavaksi järjestettäisiin kissojen lenkityspäivä.

– Ei meidän kissat sellaiseen lähtisi. Ne lenkkeilevät vapaana, Valtonen toteaa.

– Ei meidänkään, Lehti komppaa.