Laitilan uudet koronatartunnat ovat tilastointivirhe – varmistettuja tautitapauksia on edelleen yhdeksän

0
Laitilan vt. ylilääkäri Janne Ketola kertoo terveyskeskuksen alakertaan eristetyllä infektiovastaanotolla olleen rauhallista. Uusia koronatartuntoja ei ole varmistunut pariin kuukauteen.

Laitilassa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilaston mukaan neljä uutta varmistettua koronavirustartuntaa. Kyseessä on kuitenkin THL:n tilastoinnin virhe, eikä varmistettujen tautitapausten määrä ole yhdeksästä noussut.

– Ongelma on, että THL on tilastoinut nyt osan tautitapauksista kahteen kertaan. Laitilan alueella ei ole uusia tartuntatapauksia varmistettu eli kyseessä on ihan virhe, Laitilan vt. ylilääkäri Janne Ketola vahvistaa.

Tilastovirhe ei koske vain Laitilaa, vaan monen muunkin kunnan ja kaupungin koronatartunnoista osa on nyt kirjattu kahteen kertaan. Niinpä tämän hetkiset tilastot eivät anna koronatilanteesta luotettavaa kuvaa.

– Jos varmistettujen koronatartuntojen määrä olisi Laitilassa lisääntynyt, me kyllä terveydenhuollossa tietäisimme asiasta, Ketola painottaa ja vahvistaa, että testillä varmistettuja covid-19-tautiin sairastuneita on ollut kaikkiaan Laitilassa yhdeksän, ei 13, kuten THL:n koronatilasto nyt väittää.

Ketola kertoo, että jokaisesta tautitapauksesta lähetetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle perusteellinen selvitys, joten siinä mielessä kukaan sairastunut ei tule kahdesti tilastoiduksi. Sairastunut ei ole vain numero, vaan hänen sairauskertomuksensa tallennetaan tehtävään ilmoitukseen.

– Kyseessä on siis ihan THL:n tilastointiin liittyvä kömmähdys, hän vielä korostaa.

Laitilassa tilastoitiin uusia koronatartuntoja viimeksi parisen kuukautta sitten eli toukokuun alkupuolella.

– Laitilan rauhallisesta koronatilanteesta huolimatta on tärkeää, että laitilalaiset edelleen toimivat kuten tähänkin asti eli että pidetään jatkossakin turvavälejä ja kiinnitetään huomiota hyvään käsihygieniaan, vt. ylilääkäri Janne Ketola muistuttaa.

Jutusta on muutettu 8.7. kello 14.22 kohtaa, jossa viitataan THL:n ilmoittamaan koronavirustartuntojen määrään Laitilassa. Tartuntojen määräksi oli tiistaina 7.7. ilmoitettu 12 (joka oli jutussa mainittu), tänään keskiviikkona 13. Kumpikin luku on siis väärä, tartuntoja Laitilassa on vahvistettu yhdeksän.