Laitilan viime vuoden kesäkuun työttömyysaste 4,5 on enää kaunis muisto – Lomautukset nostivat tuoreet numerot 11,7 prosenttiin

0
TEM Työnvälitystilasto/ Työ- ja elinkeinoministeriö, Työnvälitystilasto

Varsinais­-Suomen Työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli kesäkuun lopussa 34 700 työtöntä työnhakijaa. Heistä lomautettuna oli 9 900. Näin kertoo Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ja TE-palvelujen laatima Varsinais-Suomen kesäkuun työllisyyskatsaus.

Laitilassa työttömiä työnhakijoita oli kesäkuun tilastoissa 471, joista lomautettuja oli puolet, 236 henkilöä. Pyhärannassa työttömiä työnhakijoita oli 89. Näistä lomautettuja oli 31. Uudessakaupungissa työtä etsi 787 työnhakijaa, joista lomautettujen lukumäärä oli 243.

– Lomautettuna olevien määrä oli parina edeltävän kuukautena 2000­-luvun huipussa niin koko maassa kuin Varsinais­-Suomessa. Onneksi lomautusten “huippuviikot” on tällä erää ohitettu, työllisyyskatsauksessa todetaan.

Laitilan työttömyysaste eli työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on tuoreessa tilastossa 11,7, Pyhärannassa 9,5 ja Uudessakaupungissa 10,6 prosenttia.

Viime vuoden kesäkuuhun verrattaessa työttömyys kasvoi rajusti. Vuoden 2019 kesäkuussa Laitilassa nautittiin 4,5 prosentilla maakunnan alhaisimmasta työttömyysasteesta. Pyhärannassa ja Uudessakaupungissa lukema oli tuolloin vajaan prosenttiyksikön Laitilaa suurempi.

Vakka-Suomi pitääkin maakunnan seutukuntien kärkipaikkaa, kun tarkastellaan työttömien määrän kasvua viime vuoteen verrattuna. Silti Vakka-Suomessa on edelleen Varsinais-Suomen pienin työttömyysaste 10,8 prosenttia. Manner-­Suomessa vain Vaasan ja Seinäjoen naapuriseuduilla työttömyys oli Vakka-Suomea alemmalla tasolla.

Työttömyysaste oli Varsinais-Suomessa seutukunnista korkein Turun seudulla, 16,0 prosenttia, ja kunnista korkeimmalla Turun kaupungissa 18,9 prosenttia. Kunnista pienin työttömyysaste oli Sauvossa, jossa kesäkuun lukema oli 7 prosenttia.

FAKTA:

  • Työttömyys oli korona­kriisin myötä voimakkaassa kasvussa Varsinais-­Suomessa ja koko maassa.
  •  Työttömyyden kasvu on ollut paljolti lomautettujen määrän kasvua, joka taittui touko-­ ja kesäkuussa.
  • Nuorten työttömyys on voimakkaassa kasvussa lomautusten laajentumisen myötä.
  • Talouden äkkipysähdys supisti työvoiman kysyntää myös Varsinais­-Suomessa.

    Lähde: Varsinais-Suomen Ely-keskus ja TE-keskus