Liikuntasalin näyttämörakenteiden alta poistetaan asbestia – Koulussa tehdään kovasti töitä, jotta koulu voi elokuussa alkaa

0
Yläkoulun puolella sijaitseva vanha piippu puretaan pois. Nykyään kiinteistö on kaukolämpöverkon piirissä, eikä piipulle ole enää vuosiin ollut käyttöä.

Kiwa Inspectan sisäilma- ja kosteustekninen kuntotutkimus paljasti Varppeen koulun ison liikuntasalin näyttämörakenteiden alta löytyneen asbestikuitua. Koulussa on kärsitty ja korjattu sisäilmaongelmia vajaat kaksi vuotta. Kesäkuussa valmistunut vertaileva sisäilmatutkimus täydentää aiempia tutkimuksia.

– Sali oli sellainen, mistä käyttäjät olivat huolissaan, kertoi Laitilan kaupungin rakennusinsinööri Eva Nurmi .

Sieltä myös löydettiin terveydelle erittäin vaarallista ainesta.

– Näyttämö on vanhaa rakennetta, jonka koteloidusta sisätilasta löytyi asbestikuitua. Se on ehdottomasti poistettava ennen koulutyön alkua, Nurmi sanoi viime viikon keskiviikkona, juuri ennen poistotyön alkua.

Nurmen mukaan poiston jälkeen otetaan koko koulusta pintapyyhintänäytteet, joilla varmistetaan ettei asbestia ole päässyt leviämään muualle. Asbestin poiston ja tutkimukset tekee turkulainen AsBestMen Oy.

Lisäksi kesän aikana kahdessa luokkahuoneessa tehdään tiivistystöitä.

– Ulkoseinästä löytyi tietyistä paikoista villoista mikrobeja, joita on voinut päästä sisäilmaan patterien kiinnityskohdista ja ikkunoiden reunoilta, Nurmi kertoo.

Muiden tilojen tiivistystyöt jatkuvat koululaisten tulevien lomien aikana.

– Kun olemme työn aloittaneet, teemme sen koko yläkoulussa.

Lukion ja uimahallin ulkoseiniin ei tarvitse tehdä tiivistyskorjausta, koska siellä uusitaan koko ulkoseinärakenne toukokuussa alkaneessa julkisivuremontissa.

– Sieltä puretaan kaikki julkisivuvilla pois. Sisäpihan puoli pyritään saamaan koulun alkuun mennessä valmiiksi, koko julkisivuremontti vuoden loppuun mennessä, Eva Nurmi kertoo.

Julkisivuremontissa seiniin tulee aiempaa enemmän eristettä ja ruskea tiiliseinä muuttuu vaaleaksi rapatuksi pinnaksi. Myös yläpohjaan on lisätty eristettä, joten tavoitteena on myös lämmityskulujen pienentäminen.

Kesän aikana Varppeen koulun vanha tiilipiippu puretaan. Kun kesälle suunnitellut työt on saatu tehtyä, huoneet käydään läpi paine-erojen tasaamiseksi. Tällä halutaan varmistaa, etteivät luokkatilat ole alipaineisia, jolloin ne imevät sisäilmaan mahdollisia epäpuhtauksia rakenteista.

Rakennusinsinööri Eva Nurmi ja kiinteistönhoitaja Jarkko Syysnummi haluavat uskoa, että vihdoin koululaisten ja henkilökunnan oireilu sisäilmasta loppuu.

– Ainakin suuret purkutyöt on tehty, eikä pöly kulje enää, 16 vuoden ajan Varppeen koulussa työskennellyt Syysnummi pohtii.

Nurmi muistuttaa, että aina kun tutkimuksista on jotain ongelmakohtia selvinnyt, on ne korjattu.

– Kaikki mitä löydetään, korjataan ammattitaidolla, Nurmi kertoo.

Kellarikerroksessa alapohja on kaivettu auki. Alin kerros on alipaineistettu, jotta epäpuhtauksia ei pääse ylempiin kerroksiin.

Korjaustöitä ei ole kuitenkaan aloitettu, sillä kellarin saneeraukseen varattu investointimeno olisi ylittynyt huomattavasti urakkahintojen takia. Urakat päätetään syksyllä uudestaan.

– Toivottavasti työhön päästään ensi keväänä. Koulu tarvitsee kipeästi nämä tilat käyttöön, Nurmi kommentoi.

Kokonaisuudessaan Varppeen koulun sisäilmaremonttiin Laitilan kaupunki arvioi maaliskuussa menneen yli kaksi miljoonaa euroa. Summa sisälsi jo muun muassa lukion ja uimahallin julkisivuremontin. Kiwa Inspectan löydösten korjaustyöt eivät sisälly arvioon.

– Me olemme taistelleet ja taistelleet korjaustöiden kanssa, kun ihmiset ovat oireilleet, Eva Nurmi pohtii.

Kun kesän korjaustyöt on tehty, antaa terveysviranomainen luvan koulun käyttöön. Muuta vaihtoehtoa ei Laitilassa ole ajateltukaan.

– Töiden on oltava valmis elokuun puoliväliin mennessä, Nurmi sanoo.