Märkä heinäkuu ei korjaa kuivan alkukesän tuhoja

0
Kastelukannuja ei ole heinäkuussa paljon tarvittu.

Pirkko Varjo

Sateinen heinäkuu ei pelasta kesän viljasatoja, laitilalainen sääasiantuntija Eero Setälä sanoo.

– Heinäkuussa on satanut reilut sata milliä. Kesäkuu oli ennätyskuuma koko sen 25 vuoden aikana jonka olen tehnyt säähavaintoja. Kesäkuussa satoi 29 milliä, puolet normaalista, ja myös toukokuu oli aika kuiva.

Setälän mukaan kuivuus kuritti varsinkin ohrapeltoja.

– Edes runsaat sateet eivät nyt vaikuta kuin jyvien kokoon. Heinäkuun suuresta sademäärästä ei toisaalta ole myöskään haittaa.

Sademäärät ovat Setälän mukaan vaihdelleet paljon eri puolilla Laitilaa. Se on kuitenkin selvää, että maatalouden kannalta tämä vuosi jää viime vuotta huonommaksi. Sieni- ja marjasadoista Setälällä ei ole omakohtaisia havaintoja.

– En itse sienestä, mutta olen kuullut, että sieniä on. Myös mustikkasato kuuluu olevan hyvä.

Kesäkuu oli Laitilassa ennätyslämmin

Iida Kauppi

Heinäkuun sää eroaa melkoisesti kesäkuusta. Laitilalainen sään tarkkailija Eero Setälä kertoo, että kesäkuu oli kuumin hänen mittaushistoriassaan. Hellepäiviä oli jopa 16.

Kuukauden keskilämpötila nousi Setälän mittauksissa 17,8 asteeseen. Tavanomaisesti kuun keskilämpötila on reilut kolme astetta matalampi.

Korkeimmalle, 32 asteeseen, elohopea kipusi Setälän mittarissa kesäkuun 28. päivä. Sateita ei oli vähän, ja metsäpalovaara oli kesäkuussa laajalti voimassa. Ilmatieteen laitoksen mukaan kuivuuden johdosta maasto- ja metsäpaloja syntyi etenkin kuukauden lopulla.

Sadetta Laitilaan saatiin yhteensä viitenä päivänä niukasti, yhteensä 29 millimetriä. Viimeisen kolmenkymmenen vuoden keskiarvon perusteella laskettuna Laitilan keskimääräinen sademäärä kesäkuulle on 53 millimetriä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli noin puolessa Suomen pitkäaikaisista havaintopaikoista ennätyksellisen lämmin.