”Onni ja etuoikeus tehdä työtä, joka on intohimo” – Kiekkofanit pääsevät sittenkin Pitsiturnaukseen

0
Mikael Vuorio lataa akkuja alkavaa kautta varten juurillaan Laitilan Vahantakana. Synnyinkotia vähän matkan päässä pyörittää nyt velipoika ja vanhemmatkin asuvat ihan kivenheiton päässä.

Vuoden 1984 alussa Laitilassa syntynyt Mikael Vuorio ehti olla kaikkiaan 29 liigapelissä mukana. Rauman Lukon lisäksi päällä oli myös Helsingin Jokerien paita. Kokemusta kertyi kauteen 2011–2012 päättyneellä uralla myös Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista sekä kotimaan Mestiksestä ja Suomi-sarjasta.

Sittemmin mies on tullut tunnetuksi Rauman Lukon liigajoukkueen maalivahtivalmentajana. Nyt on alkamassa jo yhdeksäs kausi.

Mikael Vuorio kertoo olevansa odottavalla mielellä.

– Ollaan tässä oltu kotona yhdessä perheen kanssa ja vältetty ajattelematta jääkiekkoa, kertoo mies kotiterassillaan Vahantakana.

Hän lisää, että kieltämättä kiekkoasiat ovat putkahtaneet välillä mieleen ainakin saunan lauteilla.

Liiga alkaa lokakuun alussa. Sitä ennen Lukko pelaa kuusi niin sanottua valmistavaa ottelua. Myös legendaarinen Pitsiturnaus pelataan sittenkin 7. elokuuta.

– Epätietoisuus tässä onkin ollut pahinta. Hyvä että aikataulut ovat nyt tiedossa, Vuorio toteaa.

Joukkueen on määrä kokoontua omatoimisuusjakson jälkeen 27. heinäkuuta.

– Totutellaan taas vähän jäähän. Seuraavalla viikolla pitäisi olla kaikki koolla. Muutaman ulkomaalaispelaajan kohdalla voi tulemisen kanssa olla poikkeuksia mahdollisten matkustusrajoitusten takia. Onko karenssia vai ei?

Vuorion omalla vastuualueella ovat asiat kuitenkin olleet jo pitkään mallillaan. Maalivahtikaksikko Oskari Setänen ja Lassi Lehtinen tekivät hyvissä ajoin alkuvuodesta jatkosopimukset.

Mikä parasta, molemmat maalivahdit ovat käyneet Lukon juniorimyllyn läpi.

– Liigassa ei usein ole ollut niin. Lukossa taisi olla viimeksi näin silloin, kun pelasin Petri Vehasen parina, Mikael Vuorio muistelee.

Vuorion mukaan seura luottaa maalivahtikaksikkoon ja vastavuoroisesti he ovat pelanneet luottamuksen arvoisesti.

– Molemmat ovat vasta tulossa maalivahdin parhaaseen ikään, Vuorio huomauttaa.

Mikael Vuoriosta itsestään tuli maalivahti, kun isoveljet pelasivat Laitilan luonnonjäillä kenttäpelaajina ja joku tarvittiin maaliin.

– Minulla oli pesäpalloräpylä kädessä ja jaloissa pappan vanerista tekemät polvisuojat.

Siitä tie jatkui Jyskeen toimintaan.

– Maalivahdeissa kiehtoo pienemmillä ainakin komeat varusteet. Ja yleensä jos pelaat, niin saat pelata koko pelin.

Äsken mainittu pesäpalloräpylä on ollut Vuoriolla ihan varsinaisessakin käyttötarkoituksessaan.

– Pesäpalloharrastus tuki myös jääkiekkoa. Pesäpallossa pelasin muun muassa B-junioreiden SM-sarjaa. Pääsin myös aluejoukkueeseen. Suurimmat saavutukset tulivat kuitenkin kaveripuolella.

Mutta palataan jääkiekkoon. Miten miehestä sitten tuli maalivahtivalmentaja?

– Siinä oli peliuran loppuvaiheessa kaikenlaista pientä vaivaa ja pelipaikankin etsiminen meni aina pitkälle syksyyn. Maalivahtivalmentaja Ari Moisanen vihjasi, että tällainen vaihtoehto voisi olla hyvä, Mikael Vuorio vastaa.

Peliuran jälkeen Vuorio kävi Laitilassa joitain maalivahtitreenejä vetämässä. Sitten Raumalta tuli kysely erään juniorijoukkueen mukaan.

– Samoihin aikoihin Lukon A-nuorten valmentaja Timo Elo siirtyi ravintolabisnekseen ja Samu Isosalo soitti uudenvuoden tienoilla pyytäen valmentajakaveriksi. En miettinyt pitkään, vaan lähdin loppukaudeksi mukaan.

Seuraavalla kaudella Ari Moisanen lähti Lukosta KHL:n AK Bars Kazanin maalivahtivalmentajaksi.

– Hän ilmoitti Lukolle, että olisin varteenotettava seuraaja. Niinpä hyppäsin liikkuvaan junaan, mikä tuntui silloin aika hurjalta, Vuorio jatkaa.

Vuorion mukaan kokenut valmennusryhmä otti uuden miehen mukavasti vastaan ja auttoi alkuun.

Ryan Zapolski ja Oskari Setänen tulivat maalivahdeiksi. Minulla on ollut onnea, kun kaikki valmentamani maalivahdit ovat olleet eteenpäinpyrkiviä ja siten helppoja tapauksia. Homma lähti hyvin liikkeelle ja kauden lopussa tuli pronssia.

Vuorio vakuuttaa, että sellaista aamua ei ole tullut, että olisi harmittanut lähteä ajamaan Raumalle.

– Tappiot toki väsyttävät, kun niitä tulee öisin pohdittua. On kuitenkin onni ja iso etuoikeus saada tehdä työtä, joka on intohimo.

Myös aiemmin mainittu Petri Vehanen toimii nykyään Lukossa maalivahtivalmentajana. Minkälainen on työnjako?

– Vehanen vastaa A-nuorista ja akatemiasta sekä B- ja C-junioreista. Minä toimin liigajoukkueen lisäksi D-junnujen ja sitä nuorempien kanssa, vastaa Mikael Vuorio.

Kaksikko keskustelee ja soittelee päivittäin.

– Suunnitellaan asioita yhdessä.

Mutta mitä on odotettavissa, kun mentorisi Ari Moisanen siirtyi Turun Palloseuran leipiin?

– Kyllä me edelleen soitellaan. Mutta on tämä hieman erilainen tilanne. Mielenkiintoista nähdä, kun kausi alkaa. Kyllä varmaan morjestellaan edelleen puolin ja toisin. Neuvoja saa varmasti jatkossakin kysellä, uskoo Vuorio.