Pääkirjoitus: Pidetään historiasta huolta

0

Kesä on edennyt jo puoliväliin. Laitilan Sanomien Suvimorjenstus -liite on jo vuosien ajan keskittynyt nostamaan esille lähimatkailua. Teema on nyt ehkä ajankohtaisempi kuin aiempina kesinä. Kotimaan matkailun suosio on noussut, kun koronapandemian myötä ulkomaan matkailu vähentyi.

Pysähtyminen lähialueiden nähtävyyksien ja luontokohteiden äärelle tarjoaa mahdollisuuden nähdä, ettei lähelle jääminen suinkaan ole huono vaihtoehto. Luonnosta voi nauttia päiväretkillä tai jäädä yöksikin luonnonhelmaan, kuten toimittaja Petri Lehtola teki Kurjenrahkan kansallispuistossa.

Lähellä olevia nähtävyyksiä on helppo pitää itsestään selvyyksinä. Niissä voi vierailla milloin tahansa ja juuri siksi niihin ei tule koskaan mentyä. Kohteet katoaisivat kartalta kuitenkin yksi kerrallaan, jos niistä huolehtimiseen ei uhrattaisi aikaa, vaivaa ja rahaa.

Laitilan kaupunki panostaa tänä kesänä Kauppilan Umpipihan pärekaton ja ikkunoiden kunnostamiseen, ja useat yhdistykset ovat ottaneet tehtäväkseen huolehtia historiallisista kohteista, jotta niin läheltä kuin kauempaakin tulevat matkailijat saattavat niistä nauttia.

Esimerkiksi Savemäen kalmiston muinaismaisemaa on jo vuosien ajan hoidettu talkoilla niittämällä heinikkoa ja raivaamalla pensaita. Niittotalkoiden järjestäjinä toimivat Soukaisten kyläyhdistys sekä Lounais-Suomen esihistoriamatkailuyhdistys Louhi.

Laitilan seudun ympäristöyhdistys ja Laitilan Kulttuuriseura Walo puolestaan kokosivat voimansa ja paransivat Laitilan komeimman esihistoriallisen linnavuoren, Hautvuoren, saavutettavuutta muun muassa uusimalla polun siltarakennelmat ja puhdistamalla infotaulun.

Kuluvana kesänä Laitilan Sanomat haastaa lukijansa tutustumaan siihen paikalliseen kohteeseen, jonka kyllä tietää, mutta jossa ei ole koskaan vieraillut.

Hanna Hyttinen
hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi