Pääkirjoitus: Tauon paikka

0
Hiljaisen kansan heinäpäiden kanssa voi halutessaan vaihtaa vaatteita.

Kesälomakausi on kuumimmillaan. Tänä vuonna koronaviruksen takia kotimaan matkailu on noussut uuteen kukoistukseen.

Moni matkustaa henkilöautolla, matkailuautolla tai -vaunulla. Laitilan ja Pyhärannan sijainti Kasitien varrella on ideaalinen. Rannikkoa pitkin matkustaa moni autokunta, joka haluaa pysähtyä johonkin kivaan paikkaan lyhyempää tai pidempää taukoa pitämään. Kesäkuumalla myös uimapaikat kiinnostavat.

Laitilassa ja Pyhärannassa on tarjolla vierailukohteita, ruokapaikkoja ja majoitusta, uusimpana tulokkaana Kasitorin karavaanareille suunnattu matkaparkki. Mutta ikuisuusongelma on, miten saada ihmiset pysähtymään ja käyttämään alueen palveluita.

Seutukunnassa on puhuttu matkailun edistämiseksi tarvittavasta yhteistyöstä jo vuosikymmeniä. Todelliset tulokset kuitenkin puuttuvat.

Mallia yhteistyöstä näyttää Etelä-Pohjanmaa, jossa maakunnallinen yhteistyö näkyy visitlakeus.fi-sivustolla. Verkkosivustolla yhdeksän eri kuntaa esittelee palveluitaan, aktiviteettejä ja vierailukohteita.

Matkailijalle ei ole väliä, missä kunnassa he pysähtyvät. Kasitieltä voisi saada aiempaa useamman pysähtymään Turun ja Rauman välillä.

Vaikka keskelle ei mitään voi saada elämää. Kainuussa Vitostien varrelle on pellolle pystytetty Reijo Kelan Hiljainen kansa -taideteos, joka pysäyttää tehokkaasti matkailijoita, jotka ovat matkalla pohjoiseen. Paikalla on lounaskahvila, jonka täytyy laajentaa jo ennestään hyvänkokoista parkkipaikkaa, sillä sesonkiaikaan on ahdasta.

Kahvila tarjoaa myös oman makuupussin omistaville ilmaista heinälatoyöpymistä. Aamulla maistuvat taas kahvit. Ilmaisuuskin voi olla toimiva markkina.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi