Rantasaunojen löylyt maistuvat koronasta huolimatta  

0
Mustajärvi on matala ja laiturin päästä hyppääminen on kiellettyä. Vuosikymmeniä järvellä uimassa käynyt Touko Salonen tekee kuvaajaa varten poikkeuksen.

Pirkko Varjo

Kaupungin rantasaunoilla on riittänyt kävijöitä lähes normaalivuosien tahtiin. Koronasta ei juuri puhuta, eikä se näy muuten kuin esillä olevina käsidesipulloina.

– Siivouksen kanssa pitää tietysti olla hyvin tarkka, ja tiistaisin meillä on oma saunavuoro riskiryhmille kello 12–15, Särkijärven saunasta ja kahviosta vastaava Arja Tulinen-Saario kertoo.

Särkijärven rantasauna avattiin juhannuksen jälkeen ja se on avoinna joka päivä elokuun ensimmäiseen viikonloppuun asti. Tarkemmat aukioloajat ja mahdolliset muutokset ilmoitetaan rantasaunan facebooksivuilla.

– Heti juhannuksen jälkeen, kun oli ne helteet, kävijöitä oli paljon. Saunojia saattoi olla jopa 80. Rannalla filttejä oli vieri vieressä. Nyt, kun ilmat ovat viileämpiä, ihmisiäkin on vähemmän. Koronaa enemmän Särkijärven kesään vaikuttaa se, että hyppytornia ei ole. Osa nuorista pojista, jotka ennen kävivät, puuttuu.

Kaksi poikaa rannalta sentään löytyi tuulisenakin päivänä. Tuukka Laine , 12, ja Julius Nurmi , 12, tulivat uimasta ja olivat menossa saunaan.

He kertoivat käyvänsä Särkijärvellä “aika usein” ja viipyvät mielellään monta tuntia. Saunominen kuuluu ohjelmaan lähes joka kerta.

– Sauna on hyvä, ja tämä on muutenkin paras ranta. Täältä ei nyt puutu muuta kuin hyppytorni, pojat sanoivat.

Huonokuntoinen hyppytorni purettiin keväällä. Uusi torni ja laituri ovat luvassa ensi kesäksi.

– Vesi on tänä kesänä ollut erityisen kirkasta, eikä täällä ole koskaan ollut sinilevää. Jos nyt riittää aurinkoa, veikkaan, että viikonloppuna vesi voi olla 24–25 -asteista. Lämpimimmillään vesi on tänä kesänä ollut 26,5 -asteista, Tulinen-Saario kertoo.

Matti Pusa päivysti Mustajärven rantasaunalla. Suontaan kyläyhdistys vastaa saunan ylläpidosta ja yhdistyksen vapaaehtoiset  ovat vuorollaan saunamajureina ja kioskinpitäjinä.

– Muutamia kymmeniä saunojia käy joka ilta. Sauna lämpiää muina päivinä paitsi maanantaisin elokuun loppuun asti, Pusa kertoi.

Mustajärven sauna avattiin juhannuksen jälkeen kolmen kuukauden koronatauon jälkeen. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Heidi Lähteenmäen mukaan avaamista odotettiin kiihkeästi.

– Saimme paljon saunaa koskevia yhteydenottoja. Talvikaudella sauna lämmitetään aina lauantaisin. Tuon kolmen kuukauden kiinniolon lisäksi korona ei tuntuisi vaikuttavan täällä muuten mitenkään. Siisteydestä me olemme saaneet aina kehuja.

Mustajärven 2000-luvun alussa rakennettu sauna on vain muutaman metrin päässä rannasta. Puiset kävelysillat johtavat saunarakennuksesta laiturille ja ulkopukuhuoneisiin.

– Kaupunki on luvannut tehdä tästä ensi vuonna helppokulkuisen. Kyläyhdistyksen on määrä päästä mukaan muutosten suunnitteluun, Lähteenmäki sanoo.

Pyörätuolissa istuva Aila Virtanen valpastuu, kun kuulee keskustelun. Nyt pyörätuolilla ei pääse aivan rantaan asti. Virtasen vei pyörätuoliin tikapuilta putoaminen ja sen seurauksena tullut jalkamurtuma.

– Paraneminen kestää kahdeksan viikkoa, neljä on jo mennyt. Tässä oppii arvostamaan esteettömyyttä ihan uudella tavalla. Hienoa, jos Mustajärven rannasta tosiaan tulee helppokulkuinen!

Virtanen ja hänen puolisonsa Sven Berglund ovat rantasaunan vakiokävijöitä. Saunaa he kehuvat hyväksi, samaten järveä, jossa on puhdasta vettä.

– Kaikin puolin hyvä paikka, pariskunta toteaa.

Sauna on yhteinen miehille ja naisille, mutta molemmille on omat pukuhuoneet. Rannalla ovat pukuhuoneet niille, jotka eivät sauno. Käytössä on myös sisävessa. Mustajärvellä kesän tähänastinen lämpöennätys tehtiin 28.6, jolloin mittarissa oli peräti 31 astetta.

Touko Saloselle Mustajärven uimaranta on tuttuakin tutumpi, hän on käynyt siellä vuosikymmeniä.

– Erittäin hyvä paikka, joka tavalla. Täällä on hyvä porukka, mutta ei tarvitse pelätä, kyllä tänne uskaltaa vieraammatkin tulla.