Sotkamolaisyritys avaa marjojen osto- ja vastaanottopisteen myös Laitilassa – Kuka tahansa voi ryhtyä poimijaksi

0
Ensimmäiset mustikat alkavat olla kypsiä. Kuva: Mira Kreivilä

Sotkamolainen Marjex käynnistää heinäkuussa marjanpoimintaprojektin. Yritys avaa mustikoiden ja puolukoiden osto- ja vastaanottopisteen lähes sadalla paikkakunnalla ympäri Suomea. Laitilassa ostopiste on K-Supermarketin yhteydessä.

Tutkimusten mukaan yli 90 prosenttia luonnonmarjoista jää poimimatta Suomen metsistä. Laskennallinen sato on noin 500 miljoonaa kiloa ja vuotuinen kokonaispoiminta noin 45 miljoonaa kiloa.

Tänä kesänä marjasadosta ennustetaan kerättävän talteen normaaliakin vähemmän, kun teolliseen tuotantoon tarkoitetun marjanpoiminnan kannalta merkittävä ulkomaisen työvoiman saanti on koronapandemian takia vaikeutunut.

– Marjex haluaa voimallisesti rohkaista ja kannustaa suomalaisia marjanpoimintaan.

Yritys muistuttaa, että marjastus on varteen otettava vaihtoehto lisäansioiden hankkimiseksi, ja marjojen myynnistä saatava tulo on verovapaata.

– Ahkera marjanpoimija pystyy suotuisissa olosuhteissa keräämään yli 60 kiloa mustikkaa ja noin 100 kiloa puolukkaa päivässä. Edellisinä kesinä mustikasta on maksettu noin 1,50 – 2,50 euroa kilolta ja puolukasta noin 1,00 – 2,00 euroa kilolta, kertoo Marjexin toimitusjohtaja Janne Naapanki.

Mustikoiden ja puolukoiden osto- ja vastaanottopisteet toimivat syyskuun loppuun.

– Milloinkaan aikaisemmin ei Suomessa ole toteutettu näin kattavaa marjanpoimintaprojektia kuin nyt Marjexin toimesta, yritys tiedottaa.