Suussa sulava kesäkakku

0
Raparperitäytteen sijaan voi käyttää sesongin marjoja.

Ihanassa kesäkakussa maistuvat sesongin herkut; raparperi, mustikat tai vaikkapa herukat, riippuen kakun teon ajankohdasta ja omista makumieltymyksistä.

Pohja:

3 ½ dl vehnäjauhoja

2 tl sokeria

ripaus suolaa

100 g voita tai margariinia

½ dl vettä

Raparperi/-marjatäyte:

500 g raparperia/marjoja

2 rkl perunajauhoja

1 ½ dl sokeria

100 g voita

Vaniljatäyte:

4 liivatelehteä

2 dl kuohukermaa

1 vaniljatanko tai ½ – 1 tl vaniljajauhetta

1 ½ dl tomusokeria

2 valkuaista

200 g maustamatonta tuorejuustoa

tomusokeria

2 valkuaista

200 g maustamatonta tuorejuustoa

Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunan alaosa (siihen asti, johon pohjataikina ulottuu).

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle.

Jos käytät raparperia, pese ne ja kuori niistä ulommainen kerros. Leikkaa paloiksi. Sekoita raparperien tai marjojen joukkoon perunajauho. Levitä pohjan päälle. Mittaa kattilaan voi ja sokeri, kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä tasaiseksi seokseksi. Kaada raparperien/marjojen päälle.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 35 minuuttia ja anna sitten jäähtyä. Huom: vuoan alle kannattaa laittaa foliota suojaksi vuoasta tihkuvan nesteen varalta.

Putsaa vuoan sisäreunoja, mikäli niihin on paistamisen aikana tarttunut jotain. Sivele reunoille kevyesti kasviöljyä – näin valmis kakku on helpompi irrottaa siististi vuoasta.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kermaan vaniljatangon siemenet tai vaniljajauhe. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen lomassa joukkoon tomusokeri. Sekoita mukaan tuorejuusto. Vaahdota valkuaiset. Yhdistä kerma-tuorejuustoseoksen kanssa.

Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen. Kaada täyte vuokaan.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Koristele haluamallasi tavalla. Kuvan kakku on koristeltu sekoittamalla mustikoita ja vettä paksuksi nesteeksi, kaatamalla muutama tippa kakun pinnalle ja vetämällä tipasta grillitikulla väriviivoja pintaan.

Voit myös tehdä kermapursotuksen: sekoita 1,5 dl Flora Vispiä ja 1 tl sokeria sekä vaahdotuksen aikana 2 tl vaniljakreemijauhetta.

Lähde: Kinuskikissa.fi