Synkkä päivä säilyy muistoissa – Yhtenä päivänä kaatui 32 laitilalaista Kollaan taisteluissa

0
Seppelettä laskemassa Kollaan ja Loimolan taistelijoiden muistomerkille Martti Aro, Hannu Sarajuuri ja Markku Laine. Kunniavartiossa Jussi Perkkola ja Raimo Syrjälä.

Arto Kanerva

Jääkärirykmentti 56 ja 60 Killan edustajat laskivat viime sunnuntaina seppeleen Kollaan ja Loimolan taistelijoiden muistomerkille. Kollaan taisteluissa 18. heinäkuuta 1941 kaatui peräti 32 laitilalaista, ja se oli paikkakunnalle synkkä päivä.

Killan Laitilan osaston puheenjohtaja Hannu Sarajuuri sanoo tiedon noin monesta kaatuneesta olleen varmasti valtava shokki, kun tieto tapahtuneesta tuli Laitilaan. Häneltä itseltään kaatui tuona päivänä kaksi enoa.

– Alkuvaiheessa taisteluosastot koottiin saman pitäjän miehistä, joten tällaiset samalla paikkakunnalle osuneet suuret menetykset olivat mahdollisia. Myöhemmin joukko-osastoihin tuli täydennysmiehiä ympäri maata. Alussa 5. ja 6. komppania muodostettiin kokonaan laitilalaisista joukoista ja 7. komppania koostui puoliksi Laitilan ja Kodisjoen miehistä.

Kyseiset joukot saivat tulikasteensa Kollaan taisteluissa, joissa 5. komppania sai vastaansa konekivääritulta ja 7. komppanialla oli vastassaan tykistökeskitys. Kollaan taistelut kestivät 12 päivää, Sarajuuri kertoo, ja tuona aikana rykmentin vahvuudesta lähti toistatuhatta miestä kaatuneina ja haavoittuneina.

– Sotahistorian kannalta sotilaiden pitämät päiväkirjat ovat merkittävä tietolähde. Niistä löytyy tietoja siitä, missä on oltu, kuka on kaatunut ja kuka haavoittunut. Vielä tuntemattomia päiväkirjoja saattaa vieläkin löytyä antamaan hyödyllistä lisätietoa sota-aikojen tapahtumiin.

Ensi toukokuussa Jääkärirykmentti 56 ja 60 Killalla on Laitilassa juhlakokous ja tilaisuuteen liittyvä seppeleenlasku on sekin tavanomaista juhlavampi. Jatkosodan alkamisesta tulee kuluneeksi 80 vuotta ja Killan perustamisesta 50 vuotta.