Torielämää, iltajumppaa ja laulantaa

0
Sanni Sulo osti kahvia ystävysten Iida Sulo ja Eevi Vuorio kirpputoripöydältä.

Jussi Vaajasaari

Viime torstain iltatorin ohjelmassa oli yhteislaulua ja iltajumppaa.

Esiintymislavan eteen kokoontui monta kymmentä kuulijaa ja laulajaa. Yhteislaulua veti Viihdekuoro Boleron trio, jota säesti kulttuurisihteeri Jukka Vehmas.

Viihdekuoro Boleroa johtaa Jari Aaltonen. Torstaina hänen kanssaan lauloivat Teija Jaatinen ja Jaana Ruoho. Bolero on toiminut kuusi vuotta kansalaisopiston piirinä.

– Syyskuun kahdeksantena alamme taas harjoitella. Kuoroon otetaan kaikki uudet tulijat ilolla mukaan, lupaa Jari Aaltonen.

Iltatorin ohjelman juonsi vasta liikuntapäällikön tehtävässä aloittanut Emilia Andersson. Samalla uusi virkamies esittäytyi kaupunkilaisille ja kertoi taustastaan. Hän myös ohjasi toriyleisön musiikillisen iltajumpan.

– Kiva ilta. Mukavaa kun oli sekä laulua että liikuntaa, tarkeni laulaa välillä. Porukka lähti hyvin mukaan. Lavis sopii kaikille.

Torilla oli tarjolla monenlaista kasvimaitten tuotosta, mutta myös kirpputoritavaraa. Sitä olivat tulleet kaupittelemaan ystävykset Iida Sulo ja Eevi Vuorio. Neitosten vanhemmat tarkkailivat kaukaa myynnin onnistumista.

– Tämä on minulle ensimmäinen kerta. Vähän jännittää, myöntää Iida Sulo, joka juuri on myynyt sukulaiselleen kahvia.

– Koetan ansaita rahaa koiran tarvikkeisiin. Saan koiran parin viikon kuluttua, iloitsee Eevi Vuorio kirpputoripöytänsä takana.

Helsinkiläinen Elina Tammisto oli asettanut myyntipöytänsä keskelle toria. Hän myi Soukaisissa viljelemiään herneitä.

– Toritavaran pitää aina olla laadultaan erinomaista, koska se on kalliimpaa kuin marketeissa. Tavaran pitää olla vasta noukittua tai nostettua, sanoo Elina Tammisto ponnekkaasti.

Laitilan torilla on aina perjantaisin kahvila, Torikahvila Pursiainen. Kahvila on pyörien päällä, ja sen omistaa Jarkko Pursiainen. Hän myy Veraisen leipomon tavaraa.

Muina arkipäivinä Torikahvila Pursiainen on Turun kauppatorilla, kylläkin tällä hetkellä toriremontin takia kävelykadulla. Kesäaikaan kahvila tulee Laitilaan myös torstai-iltaisin.

– Laitila on torikahvilalle hyvä paikka. Täällä ostetaan tavaraa koko viikoksi, kiittelee Jarkko Pursiainen.

Torikahvila Pursiaisen vaunulla asioiva Seppo Rinne iloitsee iltatoritapahtumista. Hän pelkää iltatoriperinteen päättyvän, jos väkeä ei saavu tarpeeksi seuraamaan ohjelmaa.

– Kun käsketään syömään, käskyt harvenevat, ellei tapahdu mitään, kuvailee Seppo Rinne jatkuvuuden edellytyksiä.

Torikahvilan pöydän ääressä seisovat kahvikupit edessään Raija ja Kalle Lehmuskoski. He ovat tulleet torille saadakseen tuoreita mansikoita, sipuleita ja perunoita.

– Tällä kertaa olisimme tulleet torille, vaikkei olisi ollut ohjelmaakaan, sanoo Kalle Lehmuskoski.

– Ihmisten pitäisi ymmärtää paremmin se, miten suuri rikkaus iltatori on, toivoo Raija Lehmuskoski.

Kolmevuotias Ronja ja kaksivuotias Minttu ovat tulleet torille isänsä Antti Maantiehinnon polkupyörällä vetämässä vaunussa.

– Ei me voida ostaa mansikoita, kun isillä ei ole rahaa mukana, selittää Ronja Maantiehinno.