Tuulahdus New Yorkin svengiä iltatorilla – Jazzkukko toi letkeän tunnelman viileään kesäiltaan

0
Virpi Rantala toi Untamalasta torille naapurinsa Matti Viljasen kasvattamia kookkaita mansikoita. Asioimassa Oili Ekberg ja Brita Virtanen.

Jussi Vaajasaari

Jazzkukko -festivaali toi torstain iltatorille tänäkin vuonna jazzorkesterin. Iltatorin keikka oli New New-orkesterille tämän vuoden festivaalin kolmas yhteinen esiintyminen. Kokoonpano oli sitä aiemmin soittanut Kaukolankodissa, Pähkinäpensaan päiväkodissa ja Pakkahuoneen iltatorilla Uudessakaupungissa.

Torin esiintymislavalta kuultiin nykyjazzia, ja mukana ohjelmistossa oli jokaisen orkesterin jäsenen oma jazzsävellys. Yleisö sai nauttia improvisaatioista, soolo-osuuksista ja makeista riitasoinnuista.

Jazzorkesterin kokoonpanossa soittaa neljä kansainvälisesti tunnettua ammattimuusikkoa. He asuvat tällä hetkellä koronaa paossa Suomessa.

Pianisti Tuomo Uusitalo on kotoisin Ylöjärveltä ja asuu nykyään New Yorkissa. Hän on toiminut aiemmin myös Jazzkukon musiikkileireillä pedagogina.

Hämeenlinnasta kotoisin oleva basisti Kaisa Mäensivu asuu myös New Yorkissa. Hänen soittimensa on yli satavuotias kontrabasso, joka on kotoisin Itävallasta. Kuopiolainen rumpali Tomi Kämäräinen on on opiskellut Kööpenhaminassa.

Jazzkukon luoja on Laitilasta maailmalle lähtenyt Kari Antila. Hän on viettänyt muusikon elämää niin Belgiassa kuin New Yorkissakin ja kulkee tällä hetkellä maailmalla, vaikka vakituinen tukikohta löytyy Turusta. Hänen soittimensa on kitara ja erikoisalansa jazzkitara.

Tuomo Uusitalo sai kirkkoherra Petri Laitisen lainaksi antaman sähköpianon taipumaan jazzin rytmiikkaan.

– On kiinnostavaa kuulla, miten pianoni toimii tällaisessa musiikissa, ja millaisia harmonioita jazzmuusikko siitä löytää. Seuraan kosketustapoja, äänten kuljetusta ja soinnutusten vaihteluja, sanoi kesälomalainen Petri Laitinen.

Torstain iltatorilla oli tälläkin kertaa myynnissä niin puutarhan tuotteita kuin kirpputoritavaraa. Torikahvilalla kauppa kävi vilkkaasti. Iltatorin nuorin myyjä, vasta kahdeksanvuotias Frans Siirilä , on kokenut torikauppias. Hän on kahtena edeltäneenä kesänä myynyt tuotteita Leinmäen kylätorilla.

Frans toi iltatorille hernettä, perunaa, mustikkaa ja sipulia. Onko reipas nuori mies itse nostanut ja poiminut myytävät kotitilaltaan Kaariaisista?

̶ Mummi on kerännyt mustikat hän kertoi.