Yritysesittely: Veitsellä veistäen ja saksilla saksien

0
Kyösti Kuronen istuu tyynen rauhallisesti Goranin käsittelyssä.

Jussi Vaajasaari

Kesäkuun alussa aloitti Laitilassa uusi parturikampaamo. Turusta Laitilaan muuttanut aviopari Goran Omer Khurshid ja Nasrin Ebrahim avasi liikkeen Laitilan Liiketalossa Vihtorinkadulla.

– Meillä oli aluksi aikomus avata liike Uudessakaupungissa, mutta saimme tietää, että Laitilassa ei ole tämän tapaista palvelua, kertoo Nasrin Ebrahim.

Goranin parturituolilla istuu tyynen rauhallisena Kyösti Kuronen . Hän kertoo “korona-partansa” alkaneen olla niin pitkä, että piti vihdoin tulla parturille. Kyösti on jo vuosien ajan käynyt parturilla Riitta Perkkolan luona Turussa, mutta tilanteen muutti kähertäjille on annettu kielto olla koskematta partaan.

̶ Nyt onnistuu sekä hiusten että parran leikkuu. Saa ottaa reilusti, kun on kesäaika, sanoo Kyösti Kuronen veistä heiluttavalle Goranille.

Kurdien asuinalueelta kotoisin oleva 25-vuotias Goran on aiemmin ollut Turussa neljä vuotta parturina.

– Tämä on minulle sekä työ että harrastus. Muotoileminen on mieluisaa ja tärkeää. Mutta tärkeintä on tyytyväinen asiakas, sanoo Goran tarviten paremmin suomea osaavan vaimonsa tulkintaitoja.

Goranin 25-vuotias vaimo Nasrin on myös kurdi. Nasrin (Nasu) leikkaa miehensä rinnalla hiuksia. Hän kertoo kaikkien olleen tähän asti tyytyväisiä.

– Joku on tullut jo toisenkin kerran. Eräät ovat käyneet kuukauden aikana kolme neljä kertaa. Eräs tyytyväinen rouva toi tänne miehen, lapset ja lapsenlapset, iloitsee Nasrin.

Goran ja Nasrin löysivät toisensa autokaupoilla. Göran halusi ostaa Nasrinin auton ystävälleen. Kaupoista ei tullut mitään, mutta ystävyydestä tuli. Kuukauden kuluttua nuoret muuttivat yhteen.

– Puolen vuoden kuluttua piti mennä naimisiin. Kulttuurinkin vuoksi ja sukulaisten vaatimuksesta oli pakko mennä naimisiin, kertoo Nasrin.

Seuraavaksi Goranin leikeltäväksi asettuu Rainer Svart. Hän on tullut Kokkolasta Laitilaan sukulaisiaan tervehtimään. Hän sanoo tulleensa luottavaisin mielin kampaamoon nähtyään liikkeen nimen.

– Kun kurdi leikkaa tukkaa, voi luottaa käden jälkeen. Suomessa kysellään, miten leikataan. Tässä parturi tietää, millainen tyyli ja malli miehelle sopii, sanoo Rainer Svart.

Rainer Svart antaa Goranin leikata itseltään sekä hiuksia että partaa. Aivan heti saattaa olla vaikeaa ymmärtää, miksi lyhythiuksinen ja vähäpartainen mies tarvitsee parturin palveluksia.

– Käyn parturissa puolentoista viikon välein, jotta muoto säilyy siistinä. Ja harva käyttää veistä, joka tuottaa paremman jäljen kuin kone, perustelee Rainer Svart.

Jutuntekoaikaan liikkeessä on vilkasta. Edellisen maksaessa parturiin tulee lapsineen Sonja Laine. Sisarukset Elviira ja Vihtori Rantapere pääsevät samaan aikaan partureitten tuoleille.

– Mieheni sisarella on oma parturi, missä aina käymme. Nyt tulimme kokeilemaan jotakin uutta, sanoo Sonja Laine.