Ytönkorven kulttuuriseuralla kahvikonsertti – Mäkitupalaismuseo on auki

0
Kaariaisten mäkitupalaismuseota on kunnostettu talkoovoimin. Arkistokuva: Pirkko Varjo

Ytönkorven kulttuuriyhdistys järjestää kaikille laitilalaisille, entisille ja nykyisille, kahvikonsertin 2.8. Tanssikanalassa, kertoo kulttuuriseuran sihteeri Paavo Kaitila.

Musiikin muistoissa -kokonaisuudessa laitilalainen Marko Laihinen ja raumalainen Markus Rantanen esittelevät leppoisassa tunnelmassa suomalaista vanhempaa tanssikulttuuria ja sen soittimia sekä kertovat kiinnostavia pikku tarinoita.

– Yleisökin pääsee halutessaan itse parketille tutustumaan mennen ajan tansseihin kuten laitlalaiseen twistiin perinteenkerääjä Markus Siltamäen ja Prenttelin Hessun ansiosta.

Laitilan Pehtsalossa asunut Prentteli (1857–1936), oikealta nimeltään Toivosen Henrik, oli Vakka-Suomessa tunnettu pelimanni ja taitava kansanviulisti. Kansanmusiikin maisteri Markus Rantanen kirjoitti Prenttelistä kirjan, jossa on hänen laulujaan nuotteineen. Lisäksi konsertin ohjelmaan kuuluu lavatanssiesitys ja kilpailuissa menestyneen Satu Sarkorannan harmonikkavartti.

Kulttuuriseura on talkootöillä saanut Välilän yli 100 vuotta vanhan mäkitupalaismuseon esittelykuntoon Kaariaisissa. Se on maassamme hyvin harvinainen alkuperäisessä asussaan säilynyt mäkitupalaisten asunto.

Maanviljelijä Yrjö Pietilän aloitteesta asumus on tullut huutokaupassa lunastettavaksi vuonna 1938 sen viimeisen asukkaan kuoltua. Pietilän aloitteesta mökistä on tehty silloisen Kaariaisten koulupiirin kyläläisten ”museo”.

Viime vuonna Pietilän perilliset lahjoittivat rakennuksen Ytönkorven kulttuuriseuralle museon ylläpitoa varten.

– Tupa on nyt oikeaoppisesti sisustettu ja sopii myös lapsille ja nuorille.

Museo on avoinna 19.7. alkaen sunnuntaisin kello 12–15 elokuun loppuun asti. Opas on paikalla.

Syyskuussa seura järjestää käsityönäyttelyn Laitilan kirjastossa. Esillä on seuran sihteerin Paavo Kaitilan edesmenneen Anneli -äidin neljällä eri vuosikymmenellä kutomia ryijyjä. Yksi töistä on Laitilan kukkovaakuna. Hän kutoi paljon myös raanuja, täkänöitä sekä kuultokudoksia. Käsityöt ovat esillä 5.-30.9.

Syksyn kyläretken kohteena on Seppälä, josta löytyy paljon historiallisia kohteita. Tulemme tutustumaan paikallisen oppaan johdolla niin kuppikiveen kuin muinaiseen linnavuoreen sekä Lukujärven rannalla kohoavaan Juutinlinnaan. Retken ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.