Atshii – apua!

0

Päiväkodeissa ja kouluissa on nyt selkeä linjaus, jonka mukaan lievissäkään hengitystieoireissa ei lapsi saa kouluun tai varhaiskasvatukseen mennä. Sanomattakin on selvää, että – olipa koronavirusuhkaa tai ei – kipeänä ei kuulu olla sen paremmin koulussa, päivähoidossa kuin töissäkään. Nyt varsinaisesti merkitystä ei kuitenkaan ole voinnilla, vaan ainoastaan oireilla: jokainen nuhanenä on mahdollinen koronaviruksen kantaja ja siten uhka, vaikka nuhan aiheuttaja voi olla vaikkapa allergia.

Tilanne osoittaa, miten ahtaalle globaali koronaviruskriisi meidät ajaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjasi kouluvuoden käynnistyessä, että jokaisen lievästikin flunssaoireisen tulisi hakeutua koronavirustestiin. Taustalla on Suomen koronavirusstrategia, joka perustuu testaa, jäljitä, eristä ja hoida -ajatteluun. Käytännössä linjaus on näkynyt siten, että jo nyt flunssakauden alkumetreillä testipaikat ovat paikoin pahoin ruuhkautuneet. Eikä tilannetta ainakaan helpota tieto, että esimerkiksi päiväkoti-ikäinen sairastaa keskimäärin kuusi nuhatautia vuodessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on muistuttanut, ettei flunssan jälkeen kouluun tai varhaiskasvatukseen palaavalta voi vaatia negatiivisen koronatestituloksen esittämistä. Negatiivisen tuloksen saaneiden tulee olla kotona siihen saakka, kunnes oireissa tapahtuu käänne parempaan.

Monista sairaanhoitopiireistä vaadittiin testauskriteerien muuttamista. Sosiaali- ja terveysministeriö vastasi kritiikkiin asettamalla kovat tavoitteet: testiin tulisi päästä vuorokaudessa ja tuloksen pitäisi valmistua vuorokauden kuluessa, lisäksi testikapasiteetti halutaan nostaa nykyisestä noin 14 000 testistä 20 000 testiin vuorokaudessa.

Jotain kuitenkin tapahtui viime viikolla. Nyt THL nimittäin ohjeistaa, että testiin ei lievässä flunssassa tarvitse rynnätä, vaan oloa voi seurata kotona. Tämä sillä edellytyksellä, ettei tiedä altistuneensa koronavirukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana.

Solina Saarikoski

solina.saarikoski@laitilansanomat.fi