Ekomuseo on yhdessä tekemistä perinteen pohjalta

0
Jari Helmisaari viihdytti elojuhlayleisöä. Säestäjinä olivat Laitilan Pelimannit.

Pirkko Varjo

Voisiko Kauppilan umpipiha olla ekomuseo?Tätä pohdittiin hetki sunnuntain elojuhlilla, ja vaikka vastaus ei vielä täysin selvinnyt, ajatus on kiinnostava. Aihetta pohjusti Leader Ravakan Echoes-hankkeen projektipäällikkö Saija Mustaniemi .

– Ekomuseo ei välttämättä ole kiinteä rakennus tai paikka. Se voi olla esimerkiksi mylly tai kylätalo tai muu toimintaympäristö, jolla on ollut tai on tärkeä merkitys alueen ihmisille, vaikka ruokaperinne. Lähtökohtana on yhdessä tekeminen ja tulevan rakentaminen perinteen pohjalta. Paikalliset ihmiset ovat avainasemassa, Mustaniemi sanoi.

Vuoden alussa alkaneessa ja kolme vuotta kestävässä hankkeessa ovat mukana Eurajoki, Mynämäki, Laitila, Pyhäranta ja Rauma. Parhaillaan kartoitetaan alueen kohteita ja selvitetään, mikä kohteesta tekee kiinnostavan.

– Tilojen avaaminen yhteiskäyttöön voi olla yksi näkökulma ekomuseoon. On myös hyvä miettiä keinoja, joilla lapset ja nuoret saadaan mukaan toimintaan, Mustaniemi totesi.

Ekomuseosta keskustelivat Mustaniemen kanssa kulttuuripäällikkö Piia Allén ja kotiseutuneuvos Jukka Vehmas . Vehmaksen mukaan Kauppilaan ollaan keräämässä vapaaehtoisten joukkoa, joka voisi osaltaan tukea ja kehittää umpipihamuseota.

– Minua itseäni viehättävät vanhan maalaiselämän parhaat puolet. Esimerkiksi punamultamaali on niistä yksi, samoin kuin vasta julkistettu ohrapuurokampanja, Vehmas sanoi.

Vapaaehtoisia tarvitaan Kauppilaan muun muassa raivaamaan ympäristöä, tekemään maalauksen pohjatöitä ja huoltamaan tekstiilejä. Aiheesta pidetään vielä erillinen tiedotustilaisuus syksyn aikana.

Elojuhlien ohjelmasta vastasivat Laitilan Pelimannit Marja-Liisa Santalan johdolla. Solistina oli Jari Helmisaari , joka esitti slaavilaisia sävelmiä ja laulatti yleisöä.

Juhlan lopuksi yleisöllä oli mahdollisuus nauttia uutispuuroa. Ennen aterialle siirtymistä kirkkoherra Petri Laitinen piti lyhyen hartaustilaisuuden.