Erilainen normaali arki

0

Kouluissa palataan pulpettien ääreen vaihtelevissa ja ristiriitaisissa tunnelmissa. Normaalia kouluarkea osataan koronakevään ja etäpetuksen jälkeen arvostaa tavallista enemmän.

Varppeen koulussa turvallinen kouluarki merkitsee pitkään jatkuneiden sisäilmaongelmien jälkeen ympäristöä, jossa ei tarvitse pelätä koulurakennuksesta aiheutuvia terveyshaittoja.

Yli kahden miljoonan remontti on investointi, jonka tekemisessä päättäjien ei tarvinnut pähkäillä vaihtoehtoja. Se oli pakko tehdä.

Kuten remonteissa yleensä aina, myös Varppeen koulun kohdalla matkan varrelle osui yllätyksiä. Korjattavaa on löytynyt lähes kahden vuoden aikana muualtakin kuin alussa suunniteltiin.

Kesän aikana koulun liikuntasalin näyttämörakenteiden alta löytynyt asbestikuitu on poistettu, luokkahuoneissa on tehty tiivistystöitä ja alin kerros on alipaineistettu.

Poikkeuksellisia aikoja koulumaailmasta ei ole puuttunut. Reipas digiloikka toteutui remontin tavoin pakon sanelemana keväällä. Kesän alussa tehdyn kyselyn mukaan etäopetus sujui Laitilassa hyvin ja niin oppilaiden kuin huoltajienkin palaute oli pääosin positiivista.

Toivottavasti toista korona-aaltoa ei tule, ja opetus voidaan järjestää koko syksyn koulutiloissa. Vasta koulutyön alkaessa saadaan tietoa siitä, miten poikkeusolot ovat vaikuttaneet lasten elämään ja oppimiseen.

Opettajien ja vanhempien tuki sekä läheisyys ja läsnäolo ovat aina ja erityisesti nyt poikkeusaikana erityisen tärkeitä. Aikuisilta vaaditaan nyt herkät tuntosarvet aistimaan lapsissa tapahtuvia muutoksia ja mahdollista erityisen avun tarvetta.

Eija Eskola-Buri

eija-eskola-buri@laitilansanomat.fi