Essin, Fannyn ja monen muun ekaluokkalaisen opintie alkaa huomenna

0
Essi Saarela (vas.) ja Fanny Saarela ovat valmiita koulutielle.

Pirkko Varjo

Essi ja Fanny Saarelalla on keskiviikkona jännittävä ja kauan odotettu päivä. Pikkuserkusten ja parhaiden kaverusten on silloin aika astua sisään Kappelimäen koulun ovesta ja aloittaa opintie, jonka pää häämöttää noin kahdentoista vuoden päässä. Pähkinäpensaan eskarilaisista tulee huomenna oikeita koululaisia.

– Se on mukavaa. Siellä on varmaan kivaa ja kivoja oppilaita. Kaverit on tärkeitä, tytöt sanovat.

Opettajien näkeminen jännittää vähän. Tänä vuonna ei koronan takia järjestetty kouluuntutustumispäivää ja opettajia ja koulun toimintaa on voitu nähdä vain videolta. Essi on kotona voinut seurata isosiskon koulunkäyntiä ja läksyjen tekoa ja on jo aika hyvin selvillä siitä, millaista koulutyö on. Fanny on perheensä esikoinen ja 4-vuotiaan Ilmarin isosisko. Tulevista kouluaineista Essiä kiinnostaa englanti ja Fannya käsityöt.

Essi Saarela asuu keskustan tuntumassa ja voi jo pian kävellä koulumatkat yksin tai nelosluokalle menevän isosisko Emmin kanssa. Vekkan kylässä asuva Fanny pääsee kouluun vanhempien kyydillä. Kymmenenä päivänä kuukaudessa tytöt menevät koulun jälkeen iltapäiväkerhoon, muulloin vanhemmat ovat järjestäneet niin, että koululaiset voivat tulla suoraan kotiin.

Tärkein kouluvaruste, reppu, on hankittu hyvissä ajoin. Molemmilla tytöillä on myös älypuhelin, mutta sitä he käyttävät rajoitetusti eivätkä usko, että puhelin on koulutyön kannalta välttämätön.

– Ei olekaan. Koulussa tehdään hyvin harvoin mitään, mihin tarvittaisiin puhelinta, ei sitä ole pakko olla, Emmi-sisko vahvistaa.

Ekaluokkalaisen ei tarvitse vielä tietää, mitä aikoo isona tehdä. Haaveita ja toiveita saa silti olla ja niitä on myös Essillä ja Fannylla. Toiveammatit tosin vaihtelevat, mutta juuri nyt ykkösinä olivat lääkäri ja laulaja.

Koulu alkaa keskiviikkona kello 8.30. Ensimmäisen päivän ruokalistalla on uunimakkaraa ja perunamuusia.