Ilkka Kanerva ja Matias Marttinen veikkaavat hallitukselle vaikeita aikoja – Kepupolitiikalle kyytiä Pyhärannan Kievarissa

0
Pyhärannan kokoomus sai vieraakseen niin nuoruutta kuin kokemustakin, kun Matias Marttinen (vas.) ja Ilkka Kanerva piipahtivat Pyhärannan Kievarissa.

Asko Tanhuanpää

Ilta oli kaunis kuin vanhojen suomalaiselokuvien morsian ja sana odotetun väkevää, kun Pyhärannan kokoomusväki kokoontui perinteiseen kesätapahtumaansa paikallisen Kievarin terassille. Puoluelegendojen Juha Rihtniemen, Ilkka Suomisen ja Sauli Niinistön viitoittamalla tiellä puhujina esiintyivät nyt eduskunnan Grand Old Man Ilkka Kanerva ja puolueen nuori nouseva leijona Matias Marttinen .

Vieraat olivat tehneet selkeän työnjaon eli Kanerva puhui enemmän turvallisuuspolitiikasta ja Marttinen taas taloudesta ja työllisyydestä, mutta viesti oli yhteinen – nykyisellä hallituspohjalla Suomea ollaan viemässä velkakurimuksen myötä tärviön tielle. Osansa edstajaduolta saivat niin punavihreät kuin kepulaisetkin. Molempien puheessa oli muuallakin kuin vain rivien välissä veikkaus siitä, että hallitus tulee kaatumaan jo tulevana syksynä.

– Kepua ja Katri Kulmunia on viety pääministeri Marinin toimesta kuin litran mittaa, ja tältä pohjalta pidänkin erittäin todennäköisenä, ellen jopa varmana, että Annika Saarikko kuokkii puheenjohtajakisan itselleen. Mutta jos Kepu ei pysy vaihdoksenkaan jälkeen kovana, tulee noutaja niin puolueen kannatukselle kuin Suomen taloudellekin, Kanerva ennusti.

– Olen huolissani siitä, mitä vastuuton vasemmistohallitus on tekemässä. Jos yhteinen linja perustuu ainoastaan joka puolella jaettuihin miljardeihin, ei hyvää seuraa. Sen sijaan tärkeimpiä asioita, kuten työllisyyden nostamista ja velan lyhentämistä on vain siirretty eteenpäin. Tämän hallituksen ratkaisut vaikuttavat vielä kymmenien vuosien päähän, ne jäävät tulevien sukupolvien maksettaviksi, lämmitteli puolestaan Marttinen.

– Tulevan syksyn budjettiriiheltä odotan mielenkiinnolla, miten Kepu toimii, jos se ei saa työllisyystavoitteitaan läpi. Sen lisäksi hallituksen päätöksentekoon vaikuttaa se, että niin vihreät kuin vasemmistoliittokin kipuilevat Marinin auran alla. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa pitää hallitusta, joka ei pysty hoitamaan suomalaisten asioita muuten kuin lisää velkaa ottamalla, raumalaisedustaja sementoi.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Ilkka Kanerva luonnehti kansainvälisen aseriisunnan olevan menossa kohti viidakkosotaa, missä ei ole mitään sääntöjä. Huolestuttavimmaksi Suomen kannalta hän nosti Venäjällä päätään nostavan reviiriajattelun.

– Idän dominointi on muutenkin huolestuttavaa. Länsi jää jalkoihin, jos Venäjä, Kiina ja islam löytävät toisensa. Siinä varjoon jäävät niin vapaus kuin ihmisoikeudetkin, kun 1900-luvun maailmanjärjestys ja arvopohja ajetaan alas. Tämän vuoksi ei ole ihan samantekevää, miten EU:n käy. Sen arvojen kautta me voisimme tehokkaasti vaikuttaa myös Suomen tulevaisuuteen, Kanerva tiivisti.

– Suomen on kyettävä jatkossakin puolustamaan itseään kaikissa turvallisuustilanteissa, mutta silti me tarvitsemme myös kavereita. Ensisijainen pyrkimys on tietysti pysyminen mahdollisen sodan ulkopuolella, mutta nykymaailmantilanteessa se ei ole välttämättä mahdollista, hän muistutti kiertelemättä.