Kirjasto kotiin puhelinsoitolla

0
Koronakriisi toi kirjaston lainaustiskillekin pleksisuojat. Seppo Manninen lainaamassa, tiskin toisella puolella on autokirjastonhoitaja Anna-Leea Tammi.

Koronatilanne on vähentänyt kirjaston asiakasmäärää, ja Laitilassa onkin pohdittu uusia palvelumuotoja. Suuren suosion on saanut ilmaisten poistokirjojen hylly kirjaston ulkopuolella. Tarjolla on myös Kirjasto kotiin -palvelu, jossa asiakas saa puhelimitse tilattua lainattavaa aineistoa kotiinsa.

Koronakriisi sulki monien julkisten palvelujen tavoin myös Laitilan kirjaston ovet maaliskuun puolivälissä. Pääkirjastossa palattiin normaaliarkeen kesäkuussa, mutta poikkeuksellinen tilanne näkyy kirjastossa edelleen.

– Meillä on ollut selkeästi tavallista vähemmän asiakkaita, kertoo kirjastotoimenjohtaja Marja-Liisa Mutka tämänhetkisestä tilanteesta.

Moni ymmärrettävästi arastelee käydä paikoissa, joissa ollaan yhdessä sisätiloissa muiden kanssa. Koronatilanne on viime viikkoina myös huonontunut, joten varovaisuus onkin paikallaan.

Mutka kuitenkin muistuttaa, että kirjastossa esimerkiksi turvavälit on helppo pitää.

– Harvoin meillä on täällä enemmän kuin parikymmentä ihmistä samaan aikaan.

Lisäksi puhtauteen kiinnitetään erityistä huomiota.

– Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi kirjastossa esimerkiksi siivotaan tavallista useammin ja desinfioidaan tiheästi esimerkiksi asiakaskäytössä olevien tietokoneiden näppäimistöjä sekä lainaus- ja palautusautomaatteja.

Kirjasto on monille tärkeä kunnan peruspalvelu, jonka merkitys on entisestään korostunut koronatilanteen kaventaessa elinpiiriä.

– Meille on tärkeää, että voimme palvella kuntalaisia myös näissä haasteellisissa olosuhteissa, Mutka korostaa ja kertoo, että kirjastossa on mietitty erilaisia toimintatapoja.

Yksi suuren suosion saanut toimintamuoto on ollut kirjaston ulko-oven edessä oleva poistokirjapiste.

– Poistovaunu pihalla on ollut suuri menestys. Täytämme hyllyä jatkuvasti, ja nyt poistokirjat ovat poikkeuksellisesti olleet ilmaisia.

Lisäksi Laitilan kirjastopalvelut ulottuvat kuntalaisten kotiin saakka. Kirjasto kotiin -palvelu on tarkoitettu laitilalaisille, jotka syystä tai toisesta eivät voi tulla itse kirjastoon.

– Palvelu takaa sen, että jokainen saa haluamaansa aineistoa kirjaston valikoimista.

Kirjasto kotiin -palvelua saa soittamalla Laitilan kirjastoon. Kirjastosta voi pyytää kotiin tuotavaksi esimerkiksi kirjoja, äänikirjoja, elokuvia, aikakauslehtiä ja musiikkia.

– Me haastattelemme asiakasta, jotta osaamme valita hänelle sopivaa aineistoa. Lisäksi asiakkaan kanssa sovitaan, milloin ja miten aineisto hänelle toimitetaan. Mikäli asiakkaalla ei ole lainausta edellyttävää kirjastokorttia, hänelle tehdään sellainen.

Kirjaston henkilökunta pakkaa lainattavan aineiston kirjastossa kassiin, joka sitten toimitetaan sovitusti asiakkaalle. Lainattava aineisto voidaan jättää joko oven taakse tai toimittaa asiakkaalle henkilökohtaisesti.

– Noudatamme erityistä varovaisuutta eli esimerkiksi pakkaamme aineiston hanskat kädessä ja mikäli virkailija vie kirjastokassin asiakkaan kotiin, käytetään maskeja ja noudatetaan varovaisuutta, kirjastotoimenjohtaja Marja-Liisa Mutka korostaa.

Laitilassa Kirjasto kotiin -palvelusta vastaa kirjastonhoitaja Sari Sandberg.

– Jotkut arkailevat käyttää tällaisia kotiin tarjottavia palveluita, koska eivät halua olla ikään kuin vaivaksi. Haluamme kirjastossa kuitenkin korostaa, että tämä Kirjasto kotiin -palvelu on ihan yksi meidän palvelu muiden joukossa ja mielellämme sitäkin kuntalaisille tarjoamme.

Kirjasto kotiin -palvelua saa soittamalla kirjastoon 040 662 6893 tai 040 485 3543 kirjaston aukioloaikoina. Myös omainen voi soittaa asiakkaaksi haluavan puolesta kirjastoon. Kirjasto on avoinna elokuussa arkisin kello 10–19 sekä lisäksi syys-huhtikuussa lauantaisin 10-15. Arkipyhäaattoina kirjasto palvelee kello 10–15.

 

Kirjastoauto liikenteeseen maanantaina

Kirjastoauto lähtee liikenteeseen normaalireittinsä mukaisesti ensi maanantaina. Kirjastopalveluihin tuli maaliskuussa totaalistoppi ja se koski myös kirjastoautoa. Kun kirjasto avasi kesäkuun alussa ovensa, oli kirjastoauton kesätauko alkanut. Laitilassa kirjastoauto ei palvele koulujen loma-aikoina.

– Meille kuitenkin tuli kyselyitä, eikö kirjastoauto voisi lähteä tuolloin kesäkuussa liikenteeseen ja yleisön toiveesta auto oli liikenteessä parin viikon ajan ennen juhannusta. Ihmiset asioivatkin kirjastoautossa tuolloin selkeästi normaalia enemmän ja palvelusta tuli kiitosta, kirjastotoimenjohtaja Marja-Liisa Mutka kertoo.

Ensi maanantaina kirjastoauto siis starttaa tutulle parillisten viikkojen reitilleen eli auton nokka kääntyy aamulla kohti Kappelimäen koulua.

Laitilassa kirjastoautopalvelu alkoi vuonna 1974, ja nyt liikenteessä oleva kolmas kirjastoauto otettiin käyttöön vuonna 2009.

Kirjastoautoon mahtuu noin 5 000 kirjaa, dvd-levyä, cd-levyä, konsolipeliä ja äänikirjaa. Kirjastoautoon voi myös varata aineistoa Vaski-kirjastojen kokoelmasta.