Korona näkynyt myös voimailuharrastuksessa – Sami Vaskelainen hamuaa uusia aikuisten SM-mitaleja

0
Sami Vaskelainen hakee uusia haasteita vanhasta liitosta.

Juhani Marttala

Sami Vaskelaisen siirtyminen Suomen Voimanostoliiton alaiseen seuraan huhtikuussa merkitsi sitä, että hän joutui luopumaan kolme vuotta sitten perustetun West Coast Powerin puheenjohtajuudesta. Tehtävää hoitaa joulukuussa pidettävään vuosikokoukseen asti varapuheenjohtaja, velipoika Jani Vaskelainen.

– Voimanostossa liittorajat ovat tiukat, WPC kuuluu FPO:hon ja Piikkiön Kehitys SVNL:ään. Yksittäinen jäsen ei voi olla molemmissa liitoissa, Sami selvittää.

WCP:n toimintaan puheenjohtajan tuleva vaihdos ei juuri ole vaikuttanut. Korona sitäkin enemmän.

– Aika hiljaista on ollut, kun urheilutalon kuntosali suljettiin maaliskuussa ja avattiin uudelleen vasta kesäkuun alussa, tietää seuran rahastonhoitajana toimiva Jan-Erik Maantila:

– Osa jäsenistä keskittyi hoitamaan kuntoaan muualla tavoin. Osa jatkoi treenaamista auki olleessa yksityisessä salissa.

Korona on näkynyt myös seuran jäsenistön määrän elämisenä. Jokunen on luopunut, mutta mukaan on tullut myös uusia nuoria. Parhaimmillaan jäseniä oli jo lähes 30 nyt heitä on 24.

– Korona merkitsi katkoa myös kilpailutoiminnassa. Ensimmäiset FPO:n alaiset kisat helmikuun jälkeen järjestettiin kesäkuun lopussa Turussa ja niihin osallistui myös WCP:n uusi nostajalupaus Kiia Ihanmäki, joka teki heti neljästi uuden Suomen ennätyksen 12–14 -vuotiaiden teinien alle 40-kiloisten sarjassa.

– Viimeisellään hän veti maasta 72,5 kiloa, mikä on maailmanluokan tulos ja tyttö nostajana samaa luokkaa, Maantila kehuu.

Nostaja itse ei saavutuksellaan halua retostella, eikä saavu sovittuun tapaamiseen kuntosalille, jonka toiminnasta ja kunnosta WPC on viime ajat vastannut. Seura on myös hankkinut sinne uusia välineitä, viimeisenä monoliftin, joka säästää selkää ja lantiota.

– Toiminta salilla alkaa pikku hiljaa palailla normaaliksi eli päivittäin siellä käy 10–15 kuntoilijaa, Maantila arvioi.

Myös seuran toiminta palailee vähitellen normaaliksi. Syksyyn siirrettyihin SM-kisoihin on jo ehtinyt ilmoittautua kourallinen nostajia. Maantila uskoo, että määrä kasvaa, mitä pitemmälle syksy etenee.

Sami Vaskelainen palaa juurilleen

Useakertainen maailmanmestari ja neljän voimailuliiton Suomen mestari palaa juurilleen ja yrittää seuraavaksi saada mitalin Suomen Voimanostoliiton avoimen yleisen sarjan SM-kisoista.

– Vuosituhannen alussa sain sieltä nuorten SM-hopeaa ja penkkipunnerruksen SM-pronssia peräkkäisinä vuosina. Sen jälkeen mitaleja ei herunut, hän muistelee.

Mitalin saadakseen hän aikoo osallistua sekä varustevoimanoston että klassisen voimanoston kisoihin, joista edelliset järjestetään helmikuussa ja jälkimmäiset maaliskuussa.

– Aikaa treenaamiseen ja tarvittavien tulosrajojen tekoon on riittävästi.

Tavoitteekseen asettaman SM-mitalin saavuttamisen hän arvioi silti työlääksi:

– Voimanosto on ihan muutamassa vuodessa ottanut tuloksellisesti pitkän harppauksen eteenpäin. Jos vielä toissa vuonna raw-voimanoston yhteistulokseni 632,5 kiloa riitti maailman TOP 10:een, ei sillä tänään ole asiaa TOP 30:een.

Miesten yleiseen sarjaan juuri siirtyneille nuorille muutaman vuoden kuluttua ikämiehiin ikääntyvä ei usko enää pärjäävänsä muissa lajeissa kuin maastavedossa, jonka maailmanennätyksiä hän on rikkonut useammankin kerran.

– Varsinkin penkiltä tulee takkiin. Jalkakyykky sujunee hiukan paremmin.

Miesten yleisen sarjan kisassa varusteilla alle 74-kiloisissa SM-pronssia otettiin viime vuonna tuloksella 650 kiloa. Sen nosti Antti Paronen, jonka kohtaamista Sami odottaa innolla.

– Voitin hänet viimeksi SM-kisassa lähes 20 vuotta sitten puntarilla eli olin hän jonkin verran kevyempi. Tuloksemme oli grammalleen sama.

Sami kilpailee IFP:n alaisen Suomen Voimanostoliiton kisassa Piikkiön Kehityksen riveissä. Ratkaisuun hän sanoo päätyneensä, kun ei ollut varma vanhan seuransa Laitilan Voimailijoiden toimivuudesta.