Koululaiset palasivat liikenteeseen – Tänä syksynä aloitti ennätysmäärä ekaluokkalaisia

0
Annele Kylänpää muistutti autoilijoita varovaisuudesta vilkkaassa risteyksessä.

Pirkko Varjo

Annele Kylänpää seisoi ennen aamukahdeksaa Euran- ja Vuohenmaantien risteyksessä ja seurasi silmä tarkkana liikennettä. Hän oli yksi Lähi-Tapiolan ja Jyskeen yhteistyössä organisoimasta, lasten ensimmäisen koulupäivän matkaa turvaavasta ryhmästä. Kylänpään vahtipaikka oli vilkas, autoja saattoi tulla neljästä suunnasta ja siinä välissä pienten kävelijöiden ja pyöräilijöiden oli selvittävä.

Liikenteenturvaamisoperaation organisaattori Pekka Kuusisto piti vahtia Eurantien ja Urheilutien kulmassa.

– Me olemme täällä lähinnä muistuttamassa autoilijoita varovaisuudesta. Mitään liikenteenohjaajia emme saa emmekä voi olla, Kuusisto kertoi.

Poikaansa kouluun saattava isä pysähtyi ja osoitti Urheilutien varrella, uimahallin edessä olevia rakennustyömaan aitoja.

– Aika hurjalta näyttää tuossa kohtaa, hän totesi.

Totta puhui. Lapset joutuivat ohittamaan aidat ajoradan puolelta samaan aikaan, kun autoliikenne oli vilkasta. Onneksi vielä ei ole syksy ja pimeää.

Kappelimäen koulun pihalla Seni Ojala ja Petu Ojala odottivat kellon soimista. Viidesluokkalaiselle Senille ja neljäsluokkalaiselle Petulle aamu oli erityisen jännittävä, sillä he olivat koulussa ensimmäistä kertaa. Äiti Kristiina Kallio ja isäpuoli Jimi Alatalo olivat saattamassa lapsia.

– Olemme juuri muuttaneet Porista Laitilaan. Lapset kävivät Porissa eri kouluja joten sillä tavalla tämä on nyt helpompaa, kun he tulevat samaan kouluun, äiti kertoi.

Koulunkäynninohjaaja Katri Viherjälaakso tuli toivottamaan perheen tervetulleeksi.

– Petun luokalle tulee useita uusia lapsia, se varmasti helpottaa kaverien löytämistä. Olen muutenkin huomannut, että täällä otetaan uudet lapset hyvin vastaan, hän sanoi.

Koronan vuoksi Kappelimäen koulun oppilaat otettiin sisään pienissä ryhmissä, kaikkien yhdeksän sisäänkäynnin kautta. Alaluokkien ovella seisoi ryhmä ekaluokkalaisia odottamassa elämänsä ensimmäisen koulupäivän alkamista. Opettajat Kaisa Takala, Kirsi Fredling ja Annika Siivonen huusivat oppilaita yksi kerrallaan sisäpuolelle ja rehtori Annika Mattila toivotti kaikki ovella tervetulleiksi.

Anniina ja Matti Vehmas olivat saattamassa poikaansa Mikaelia. Kun nimi huudettiin, poika lähti reippaasti sisään, taakseen katsomatta. Vanhempien silmissä vilahti haikeus, vaikka tilanne ei ollut heille ennen kokematon.

– Mikael ei pahemmin jännittänyt, aamu oli ihan rauhallinen, vanhemmat kertoivat.

Koululta Mikaelin isä ja äiti toivoivat, että sieltä saa eväitä elämään, tukea ja ohjausta.

– Sitä samaa, mitä kotonakin yritetään.

Viivi Varjonen saattoi seitsenvuotiaan Niilon kulutielle. Varjosten perheessä kouluun menoa jännitettiin, äiti ehkä vielä enemmän kuin poika.

– Oli tämä aamu vähän semmoinen, ei oikein osannut keskittyä tavallisiin asioihin, Viivi tunnusti.

Jännityksestä huolimatta Niilo asteli ripeästi sisään, kun kutsui kuului. Äidin kanssa saattamaan tullut pikkusisko Saga saa odottaa omaa vuoroaan vielä kaksi vuotta.

Kappelimäen koulun aloitti tänä syksynä ennätysmäärä oppilaita, 456.

– Tilat riittävät vielä. Suurimmassa osassa ryhmiä on alle 20 oppilasta. Ekaluokkalaisia on 79, rehtori Annika Mattila kertoi.