Laitila aloittaa kasvomaskien jakamisen vähävaraisille perjantaina

0
Valtioneuvosto antoi alueellisen maskisuosituksen, joka koskee Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lisäksi Helsingin ja Uudenmaan sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirejä. Kuva: Marttiina Sairanen

Laitilan kaupunki jakaa maksuttomia kasvomaskeja vähävaraisille ja haavoittuvassa oleville henkilöille. Pestäviä kangasmakseja jaetaan kaksi kappaletta henkilöä kohden. Heille, joilla ei ole mahdollisuutta maskien pesuun, tarjotaan kertakäyttöisiä maskeja. Jakelun yhteydessä annetaan lisäksi kirjalliset ohjeet kasvomaskien käyttöön.

Laitilan kaupunki jakaa maskeja perjantaina 21.8. kello 12–14 Laitilan terveyskeskuksen parkkialueella. Maskeja jaetaan myös tiistaina 25.8. kello 15–17 ja perjantaina 28.8. kello 12–14. Vähävaraisille tarkoitettujen maskien jaon jatkumisesta tiedotetaan myöhemin lisää.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella suosituksen kasvomaskien käytöstä toisten ihmisten suojaamiseksi tilanteissa, joissa turvallista välimatkaa ei voida pitää. Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja ennen testitulokset valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Lisäksi riskialueelta Suomeen saapuvien matkustajien olisi hyvä käyttää maskeja heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteenin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Maskisuositus koskee yli 15-vuotiaita. Maskia voi lisäksi käyttää myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

THL muistuttaa, että edelleen on ensiarvoisen tärkeää huolehtia 1–2 metrin turvavälistä, pestä kädet riittävän usein saippualla sekä yskiä ja aivastaa hihaan tai kertakäyttöliinaan.