Laitilan Jyskeen Joni Vainio-Kaila ja Venla Laiho pistesijoilla Kalevan kisoissa

0
300 metrin kohdalla Joni Vainio-Kaila oli vielä tiukasti mukana mitalirintamassa. Mörö hivenen edellä, Lehtonen ja Blomqvist rinnalla.

Ilkka Simola

Seitsemänkertainen Kalevan kisojen 400 metrin aitojen mitalisti Joni Vainio-Kaila lähti Turun kisoihin altavastaajana. Nuoret Tuomas Lehtonen ja Jonni Blomqvist ovat tänä kesänä kellottaneet sekunnin pari kovempia aikoja ja Oskari Mörön paluu kärkeen on ollut odotettavissa.

Vainio-Kailan startti finaalissa oli väkevä, askeleet sopivat mainiosti aitarytmiin ja mies oli vahvasti mitalirintamassa loppusuoran auetessa. Kannatusjoukot uskoivat jo mitaliketjun saavan jatkoa. Loppu ei kuitenkaan kulkenut toivotulla tavalla.

Ulkoisesta ilmeestä huolimatta alkukaan ei ollut helppo.

– Ei herkkää vaan raskaan tuntuista ja voimaa syövää. Ja loppusuoralla sitten tuli noutaja. Viimeinen aita oli hirveä ja voimat loppu, kertaili Vainio-Kaila tuntojaan.

Loppulöysäilyn jälkeen maaliviiva ylittyi ajassa 52,81 kymmenisen metriä mitalisijojen jälkeen.

Kisan tuloslista muodostui kovatasoisimmaksi vuosiin viiden miehen tehdessä finaalissa ennätyksensä. Voittaja Tuomas Lehtonen paransi tuoretta Paavo Nurmi Games -noteeraustaan puolella sekunnilla aikaan 50,53, Oskari Mörön kärkivauhti 50,90 riitti loppusuoran puoleenväliin ja Jonni Blomqvist sivusi ennätystään 51,44.

– Luultavasti oma kausi oli nyt tässä, Vainio-Kaila arveli kisan päätyttyä.

Näin Vainio-Kailan kauden parhaaksi jäänee Espoon Motonet GP:ssä elokuun alussa juostu 52,14. Harmi, että tuossa kisassa mies törmäsi viimeiseen aitaan ja Blomqvist heittäytyi maaliviivalla kolmella sekunnin sadasosalla edelle.

Kausi sen sijaan jatkuu Venla Laiholla , joka 10 000 metrin kävelyurakasta palauduttuaan jatkaa treenejä kohti Lapualla syyskuun lopulla olevia maantiekävelyn SM-kisoja.

Venlalle Kalevan kisat olikin yksittäistä kilpakävelyä kokonaisvaltaisempi elämys Venlan toimiessa myös järjestelyorganisaatiossa palkattuna yleisöpalvelu- ja vapaaehtoistoiminnan vastaavana. Kun tehtävänkuvaan kuului myös Paavo Nurmi Games, jäi viimevuotisen Lappeenrannan kisojen neljännen sijan puolustaminen hivenen sivurooliin.

Kuudes sija ei ollut Laiholle iso pettymys. Anniina Kivimäen, Elisa Neuvosen ja Tiia Kuikan kauden lyhyemmillä matkoilla tehdyt kovat ajat olivat tiedossa, ja kisajärjestelyjen vastuut aiheuttivat väsymystä ja jännitystä, eikä kilpailun aikaiset vatsavaivatkaan sallineet kunnon mukaista vauhdinpitoa. Näin poikkeuksellisesti stadionilla suoritetussa kisassa aika 50.57,33 jäi reilut kaksi ja puoli minuuttia Lappeenrannan kisojen parin minuutin ennätysparannuksen tuoneesta nappisuorituksesta.

Jyskeen kokeneen edustusparin ohella aurinkoisen ja helteisen kisahuuman pääsivät kokemaan myös piirin kahdeksan parhaan seuran keskeiseen 6 x 200 metrin viestikisaan kutsun saanut 11-, 13- ja 15-ikäisten joukkue Oskari Aaltonen, Jasmin Vaskelainen, Elias Hyytiä, Sara Honkakangas, Kasper Antola ja Lotta Metsärinta . Maaliin joukkue ylti hienosti viidentenä.

Vielä isomman huomion kohteena oli naisten keihään esiurheilijana toimimisen kunnian saanut Sara Honkakangas. Aivan omaa ennätystä ei nyt tullut, mutta palkintona oli kuitenkin kisojen nimikkovakuutusyhtiö Kalevan antama 50 euron stipendi ja jäätelö. Ennätys olisi tuplannut ansiot.

Onnistuneessa kisaorganisaatiossa työskenteli Venlan lisäksi muitakin Jyskeen toimijoita. Pekka Kuusisto toimi miesten 10-ottelun vastaavana tuomarina (referee) ja ennätti myös kävelyn kierroslaskentaan ja videotuomarin hommiin. Aki Vuoriaho työskenteli lähettäjien ryhmässä, Unto Kokkala välinetarkastuksessa, Tero Koivisto callingroomissa ja Kari Laiho sekä Susanna Lamminsivu kävelyjen järjestelyissä.

Ensi vuonna yleisurheiluväki kokoontuu Tampereella.

M 400 m aj

1) Tuomas Lehtonen LiedPa 50,53, 2) Oskari Mörö EsboIF 50,90, 3) Jonni Blomqvist BorgåAk 51,44, 4) Joni Vainio-Kaila LaitJy 52,81, 5) Samuli Raikunen LiedPa 53,62, 6) Tomi Laakso TapE 53,91, 7) Anton Tallbacka HIFK 52,91, 8) Pekka Sinkkonen HIFK 55,83

N 10 000 m kävely

1) Anniina Kivimäki LapVi 47.11,84, 2) Elisa Neuvonen LappUM 47.17,84, 3) Tiia Kuikka LappUM 47.26,17, 4) Enni Nurmi EspTa 49.36,67, 5) Elina Heikkinen OulPy 49.51,01, 6) Venla Laiho LaitJy 50.57,33, 7) Peppi Ahponen PyhäsU 51.39,62, 8) Ellen Seisto EspTa 52.40,60