Laitilan WirvoitusjuomatehtaanTuomas-olut on altbier-tyyppinen– Vuoden Tuomaat suosittelevat uutuutta muun muassa hyvän ruoan kyytipojaksi

0
Jussi Rokka nuuhkii ja toteaa, että aromi on sopivan kepeä.

Ari Anteroinen

Vuoden 2019 Hyvät Tuomaat, eli olut- ja ruokatoimittaja sekä viestinnäntekijä Mariaana Nelimarkka ja oluttoimittaja sekä -harrastaja Jussi Rokka vierailivat viime viikolla Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla.

Hyvä Tuomas on kiertopalkinto ansiokkaasta työstä olutkulttuurin hyväksi. Hyvä Tuomas -palkinto jaettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1994.

Vuoden Tuomaita on pyydetty Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan taholta ideoimaan uusia Tuomas-oluen reseptejä. Näin tehtiin myös Nelimarkan ja Rokan kohdalla. Panimopäällikkö Ville Vilenin opastaman tehdaskierroksen jälkeen päästiin maistelemaan, miltä tuore Tuomas-olut sitten maistuukaan.

Rami Aarikka valittiin Vuoden Tuomaaksi 2008 ja sen jälkeen seuraavat Vuoden Tuomaat ovat päässeet vaikuttamaan vuosittain meidän Tuomas-oluemme tuotekehittelyyn, kertoi Vilen.

Vilen lisäsi, että hänellä on ollut helppoa työkennellä asiantuntijoiden ja ammattilaisten kanssa.

– Olen tehnyt näissä prosesseissa vain käytännön töitä.

Ennenkuin ensimmäiset tämän vuoden Tuomas-olutpullot korkattiin ja oluet kaadettiin laseihin, oli paikka kysyä, millä odotuksin Nelimarkka ja Rokka olivat.

– Jussi oli tämän hyvin miettinyt. Tästä tulee kiva ja uusi tuote Laitilan valikoimaan, eli sellainen pohjoissaksalaistyyppinen altbier. Toki hieman tummempi ja täyteläisempi.

Rokka on miettinyt, että olut toimii varsinkin hyvän ruoan kanssa.

– Itselläni on ollut mielessä karjalanpaisti. Toivottavasti aromissa löytyy kivaa kepeyttä, mietti Rokka.

Haistelun ja maistelun jälkeen molemmat Vuoden Tuomaat näyttivät tyytyväisiltä.

– Tasapainoisen raikas. Ei pelkästään juhlapöydän olut. Eli ei tarvitse odotella jouluun saakka, että voi juoda, Marjaana Nelimarkka kommentoi.

Jussi Rokan mielestä mallas maistui juuri sopivasti.

– Jälkimaku on riittävän runsas.

Tuomas-altbierin, joka on hedelmäinen ja tumma pintahiivaolut, vahvuus on tasan 5,0 prosenttia.