Leinmäen kesätorilla kävi kova kuhina

0
Aurinkoinen ilta ja uniikki tunnelma vetivät väkeä kesätorille.

Ossi Nyström

Tämän vuoden ensimmäinen ja ainoa Leinmäen kesätori houkutteli paikalle runsaasti ihmisiä nauttimaan kauniista kesäillasta ja ainutlaatuisesta toritunnelmasta. Leinmäen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Paula Huppunen kertoi leipomiskiireidensä lomassa tapahtuman taustoja.

– Ei lähdetty hirveästi suunnittelemaan, koska ei tiedetty mitä rajoituksia ja muuta tulee. Sitten kun näytti, että elokuussa rajoitukset puretaan, niin ensin ajateltiin, että pidetään rompetori nyt kuitenkin, kun ihmiset ovat sitä odottaneet. Sitten ajateltiin, että pidetään yksi kesätori ennen, että saadaan tämä käyntiin.

Aikaisempina kesinä kesätori on järjestetty joka perjantai.

– Se alkaa munamarkkinaviikolla, ja loppuu elokuun puolivälissä. Lisäksi on kaksipäiväinen romutori. Se on iso tapahtuma, jossa on viitisenkymmentä myyjää. Ihmisiä käy tuhatkunta, ellei enemmänkin.

Joka kesätorille ideoidaan yleensä oma teemansa.

– Tammi-helmikuussa lyödään tavallisesti teemat lukkoon, ruvetaan suunnittelemaan ja määrätään henkilö, joka on vastuussa siitä teemasta. Meillä on yleensä lasten ilta. Lisäksi on ollut eräteemaa, naisten iltaa, muotinäytöksiä, ja mitä ikinä keksitään. On ollut myös näyttelyitä ja esiintyjiä. Joskus on tehty niin, että kaikki ketkä tulevat pyörällä saavat ilmaiset munkkikahvit. Tällöin on ollut Arto Jäspi esittelemässä pyöriä. Yleensä on myös suosittu heittokisa, jonka väline on salaisuus. Voi olla vaikka tulitikku tai joku keppi.

– Nyt ei ole teemaa, mutta poni otettiin lapsille, ja Mikko Litmanen on laulamassa. Hän on yleensä aina laulamassa ja juontamassa, kun on kesän ensimmäinen tori.

Talkoovoimin järjestettävien kesätorien järjestelyt alkavat tavallisesti jo keväällä.

– Kun tätä ollaan tehty jo niin kauan, niin se menee aika rutiinilla. Toukokuun alussa on työnjakotilaisuus. Jokaisella on omat hommansa, ja ne ovat muokkautuneet aika hyvin tässä vuosien varrella.

Kesätoreille saapuu kerrasta toiseen valtavasti ihmisiä.

– Se on vähän mysteeri, että mikä tänne Leinmäkeen vetää. Ehkä täällä maalla on vähän erilaista, se on vähän kuin lähtisi reissuun, kun lähtee Leinmäelle! Sitten tämä on myös tapaamispaikka ihmisille. Vaihdetaan kuulumisia, että mitäs sinä olet vuoden aikana tehnyt. Samat ihmiset tulevat joka kerta, ja sitten istuskellaan tuossa, juodaan kaffetta ja jutellaan.

Huppunen ei ole ainakaan vielä keksinyt, mikä on kesätorien suosion salaisuus.

– En minä tiedä! Muurinpohjaletut ovat todella suosittuja. Niitä jonotetaan aina. Tälläkin hetkellä paistetaan kuudella pannulla koko ajan. Ensi viikolla varmaan kahdeksalla pannulla, ja silti on varmasti jonoa.

Ihmisten tapaamista iloisissa tunnelmissaLeinmäen kesätorille oli kuuteen mennessä kohonnut kymmeniä myyntipöytiä. Yhden pöydän takana päivysti Kyllikki Koivunen , joka oli tuonut myyntiin kirppistavaraa ja oman pihansa marjoja.

– Varmaan niin monena vuonna olen ollut kuin näitä on järjestetty, Koivunen kertoi.

Ensikertalainen ei ollut myöskään Pauliina Ylitalo .

– Olisikohan tämä nyt kolmas tai neljäs vuosi kun olen täällä. Tällä kertaa on ihan kirpputoritavaraa, välillä on ollut jotain leivonnaisiakin.

Ylitalon mielestä parasta kesätorissa on tunnelma.

– Täällä on kiva tunnelma ja näkee ihmisiä. Vaikkei mitään tavaraakaan saisi kauheasti myytyä, niin ei se haittaa, kun myyntipaikka ei maksa mitään.

Päivi Airola oli saapunut paikalle myymään muun muassa itse tekemiään koruja ja pipoja.

– On korviksia, hiusdonitseja ja tämmöisiä itse tehtyjä juttuja lähinnä. Pari kertaa olen ollut aiemmin, en kovin montaa kertaa.

Airola valmistaa tuotteitaan harrastusmielessä, ja käy myymässä niitä lähipaikkakuntien iltatoreilla silloin tällöin. Hän arvelee, että Leinmäen kesätori erottuu muista ennen kaikkea väenpaljouden vuoksi.

– Varmaan kun tätä ei ole nyt ollut, niin ihmisiä on tosi paljon. Huomaa hyvin, että tämä on kesän ensimmäinen, ja täällähän on aina paljon ihmisiä.

Lopulta myyjien joukosta löytyi myös ensikertalaisia.

– Ihan on ensimmäinen kerta koskaan! Ajattelin, että nyt olisi paljon porukkaa liikkeellä, kun on hyvä keli ja tämä on nyt tämä yksi ja ainoa kerta, kirppistavaraa Aino Elon , Ilona Mäkisen ja Sanni Yli-Hannulan kanssa myymään saapunut Katariina Mäkinen kertoi.