Munakaupungin nimikkopaidassa kiekuu kotimaan kukko

0
Jarkko Knuutila poseeraa Laitila t-paidassa. Taustalla Päivi Latvalan eläinmaalauksia..

Ossi Nyström

Kovaan kysyntään on vihdoin vastattu, kun Laitila on saanut Maammekaupan toimesta oman t-paitansa.

– Viime kesänä rupesi idea itämään, kun Laitila-aiheisista tuotteista tuli kyselyitä. Turistit olisivat halunneet matkamuistoksi, ja paikalliset taas kaipasivat niitä, kun olivat lähdössä jonnekin, kauppias Jarkko Knuutila kertoo.

– Paras oli viime kesänä kun kävi amerikkalaisperhe tässä, ja he etsivät tuotetta, jossa lukisi Laitila. He olivat täällä vain siksi, että heidän sukunimensä on Laitila.

Maammekaupalla ruvettiin toden teolla miettimään paita-asiaa viime kesän loppupuolella, mutta koska t-paitakelit alkoivat olla tuolloin jo takanapäin, siirtyi projekti tälle vuodelle.

– Meni sitten vähän pitkällekin, kun kevät oli monestakin syystä mitä oli.

Paidassa lukee kolmella kielellä Laitila. Ennakkoon ehkä vierain kirjoitusasu on Ovum Oppidum, joka latinasta vapaasti suomennettuna tarkoittaa munakaupunkia.

– Ovum on kananmuna, ja Oppidum on muurien ympäröimä asutuskeskuksen osa. Myöhemmin kaikkia Rooman valtakunnan ulkopuolisia asutuskeskuksia on ruvettu kutsumaan Oppidumeiksi, ja Laitilakin on nyt sellainen, Knuutila naurahtaa.

Paidan kuvituksesta vastaa Tekokuun Mikko Laine .

– Se on käsin piirretty tuollaiseen vanhanaikaiseen vaakunamalliin. Tämän ensimmäisen version sinivalkoiset väritkin tulevat luonnollisesti tuosta, että kukolla on Suomen lippu.

Paita on valmistettu GOTS-sertifioidusta luomupuuvillasta.

– Luomusertifikaatti valvoo ihan alusta asti, ettei ole käytetty mitään haitallisia aineita, ja että puuvillanviljely on ollut luomua. Ylipäätään tällaisia eettisiä asioita on otettu huomioon.

Kankaan valmistuksesta vastaa oriveteläinen Orneule.

– Se on tietääkseni Suomen ainoa vaatekankaan kutoja. Muiden tekstiilikankaiden kutojia Suomesta löytyy muutamia, joten näitäkin on tietysti mahdollista myös vaatteisiin päätyä.

Paidaksi puuvillakangas ommellaan Valkeakoskella.

– Paidassa on kahdenlaista lappua, eli Trikoo-ompelimo Kehto ja sitten Nousu Clothing. Nousu on tehnyt Pirkanmaalla yhteistyötä muutaman ompelimon kanssa. Tänä keväänä he perustivat oman ompelimon, jonka nimeksi tuli tämä Trikoo-ompelimo Kehto. Heillä oli keväällä vähän käynnistyvaikeuksia, joten paidan teko meni yhdelle valkeakoskelaiselle ompelijalle, joka on aiemmin ommellut heille alihankintana.

Laitila t-paita on Maammekaupan ensimmäinen omaa tuotantoa oleva tuote, ja Maammekauppa on ainakin toistaiseksi ainoa paikka, mistä sitä saa.

– Tämä on ensimmäinen omaa tuotantoa oleva paita, mutta ei enää viimeisin. Heinäkuussa tarjolle tuli myös Maammekauppa t-paita.

Elokuun lopulla Maammekaupalle tulee täyteen kaksi vuotta Vihtorinkadun liiketilassa. Sitä ennen verkkokauppa oli ollut toiminnassa reilun vuoden. Parin vuoden aikana kaupalla on pidetty muun muassa taidenäyttelyitä.

– Täällä on nyt elokuun loppun asti 25 Päivi Latvalan eläinmaalausta. Hän on Jyväskyläläinen taiteilija, joka maalaa pääasiassa lehmiä. Tosin täällä on kyllä pari possua ja yksi lammaskin, mutta käytännössä hän on elättänyt itsensä yli 11 vuotta lehmiä maalaamalla.

Ensimmäinen näyttely pidettiin vuosi sitten keväällä.

– Ajatus taidegalleriasta on lähtöisin Heli Laaksoselta . Ensin oli raumalaisen Milona Sadekallion näyttely, sitten kesällä oli Helin näyttely. Viime syksynä oli vielä kaksi näyttelyä, eli niitä oli oikeastaan katkotta koko vuosi. Nyt oli alkuvuosi taukoa, ja kesäkuussa avattiin tämä. Taisi olla tammikuuta, kun kartoitin, että millaisen näyttelyn tänne kesäksi saisi, ja silloin oltiin vielä koronoista ja muista täysin tietämättömiä. Saloniemen Riitta sitten vinkkasi tällaisen taiteilijan.