Nuorisoverstaan uutuuksina 3D-tulostin ja oma myymälä – Avoimet ovet perjantaina syyskauden alkamisen kunniaksi

0
Työvalmentaja Päivi Kivimäki ja toiminnanjohtaja Jonna Nurminen esittelevät Nuorisoverstaan uuden myyntipisteen valikoimaa, kaikkea löytyy kasvomaskeista keramiikkaan.

Arto Kanerva

Laitilan Nuorisoverstaan toimipisteissä Pilppulantiellä ja vanhalla meijerillä ovat ovet avoinna syyskauden alkamisen kunniaksi perjantaina 4.9. kello 10–15. Nuorisoverstas ry on perustettu vuonna 1986 ja se on maamme vanhin yhdistys, joka tarjoaa työpajatoimintaa nuorille.

Nuorisoverstaan toiminta keskittyy työpajoihin, joista digiverstas ja kädentaitoverstas ovat Pilppulantiellä ja puuverstas vanhalla meijerillä. Lisäksi verstaalla on nuorten työllistymistä edistävä Nuorten Reitti -hanke.

Tuorein lisä toimintaan löytyy digiverstaalta, jonne on kesäkuun alkupuolella hankittu 3D-tulostin. Leader Ravakka -rahoituksella hankittiin noin 2 500 euroa maksanut tulostin, jolla voidaan työvalmentaja Jani Suomisen mukaan tulostaa esimerkiksi pieniä muovisia varaosia ilman että niitä tarvitsisi tilata kauempaa.

– Alkuun meni aikaa tulostimen käyttöä opetellessa, mutta onneksi yhteisymmärrys on syntynyt ja tulostaminen sujuu jo mukavasti, Suominen kertoo.

– Emme ole vielä ehtineet edes mainostaa tätä 3D-tulostuspalvelua, mutta ensimmäinen tilaustyö tehtiin jo viime viikolla.

Suomista kuunnellessa alkaa tuntua siltä, että 3D-tulostaminen on sekoitus taiteita, insinööritieteitä ja kokemuksen kautta kertyvää tietoa. Tulostusmateriaalina käytetään muovilankaa, mutta niissäkin on eroja. Materiaalin valinta pitää tehdä tulostettavan esineen käyttötarkoituksen mukaan. Yksi materiaali on kovaa, toinen joustavaa ja kolmas sietää ultraviolettisäteilyä. Valikoima vaikuttaa olevan hyvinkin laaja.

– Oikeastaan vasta kokemuksen kautta huomaa, että saman valmistajan valkoinen lanka pitää tulostaa kuumempana kuin musta lanka.

On jotenkin rauhoittavaa katsella, kun 3D-tulostin rakentaa hiljalleen jotain kappaletta kerros kerrallaan. Suominenkin myöntää, että välillä tuota unohtuu hetkeksi katselemaan. Tulostamisen hitaus on monelle yllätys, tunnissa ei kovin paljon tule valmista.

Ennen kuin päästään mitään tulostamaan, pitää olla kolmiulotteinen piirustus tarvittavasta esineestä, joka sitten annetaan tulostimen ohjelmiston käsittelyyn ja tulostaminen voi alkaa. Tulostimen ohjelmisto kääntää piirustuksen tulostimen ymmärtämään muotoon, leikkelee kappaleen ohuiksi siivuiksi ja tekee ohjeet tulostimelle.

– Kesti hetken tajuta, että mehän voimme nyt tehdä itse jotain muoviosia rikkoontuneiden tilalle, kunhan vain saadaan tarvittava 3d-piirustus tehtyä. Olemme tehneet omaan käyttöön muun muassa tietokoneen kiintolevyn asennusosia sekä telineitä käsidesipulloille.

Kun 3D-tulostimet alkoivat yleistyä ja markkinoille tuli laitteita, jotka kokonsa ja hintansa puolesta alkoivat sopia yksityishenkilöiden käyttöön, alkoivat odotukset 3D-tulostuksen maailmaa mullistavasta vaikutuksesta näkyä otsikoissa. Ajateltiin, ettei kohta enää mennä kauppaan ostamaan jotain tavaraa, vaan ostetaan netistä piirustus, syötetään se tulostimeen, painetaan nappia ja haluttu tavara on hetkessä valmiina.

– Tämä 3D-tulostaminen on aika teknistä tekemistä, lähtien materiaalin valinnasta ja tulostuslämpötilan arvioinnista. En usko, että tästä koskaan tulee joka kodin laitetta. Ei silti huolta, sillä kaikki voivat käyttää meidän tulostuspalveluamme ilman että tarvitsisi hankkia omaa tulostinta, Suominen mainostaa.

Varaosien tulostaminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista, sillä varaosaa tarvittaessa on alkuperäinen ilmeisesti rikki. Siitä sitten pitää kokoon harsitusta ja teipatusta osasta ottaa mitat ja piirtää tulostus- ja käyttökelpoinen kuva.

Perjantaina avoimien ovien yhteydessä avataan myös Nuorisoverstaan upouusi myyntipiste, josta verstaan toiminnanjohtaja Jonna Nurmisen ja työvalmentaja Päivi Kivimäen mukaan löytyy kaikenlaista kasvomaskeista keramiikkaan.

– Kädentaitoverstaalla tehdään kaikenlaista, mitä mieleen juolahtaa mutta teemme myös tilaustöitä, Kivimäki kertoo.

– Kasvomaskeja on tehty tilauksesta muutamia kymmeniä ja parhaillaan on työn alla iso verhotilaus. Kasvomaskeja on vielä jäljellä, joten perjantaina kannattaa poiketa hakemansa omansa muutamalla eurolla.

Avoimien ovien päivänä Nuorisoverstaalla esitellään, miten siellä on hiukan vaihdettu verstaiden paikkoja, esitellään uutta 3D-tulostinta ja uutta myyntipistettä sekä halutaan tietenkin muistuttaa kaikkia siitä, että verstas on olemassa ja toiminnassa.

– Meitä työntekijöitä on viisi ja nuoria päivittäin vaihteleva määrä. Nuorilla on erilaisia sopimuksia, joku on täällä koko viikon ja joku toinen taas vain yhden päivän viikossa. Koronarajoitusten helpotettua kesäkuun alussa meillä oli vähän aikaa melkoinen kiire, mutta sittemmin tilanne on hiukan rauhoittunut, Suominen toteaa.

Nurminen kertoo Nuorisoverstaan tekevän koko ajan yhteistyötä etsivän nuorisotyön kanssa, koska on pelkona, että nuoria on jäänyt jonnekin osittain koronankin vuoksi. Heidät pitää löytää ja saada mukaan toimintaan tekemään jotain, ja toivon mukaan löytämään itselleen työpaikka.