Pääkirjoitus: Pidetään yhtä!

0

Koronavirusepidemia on jälleen kiihtynyt ja viime viikolla valtioneuvosto antoi suosituksen maskien käyttämisestä ja etätyöstä. Sekä etätyösuositus että maskisuositus ovat paikallisia. Jos alueella on todettu viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja, valtioneuvosto suosittaa, että maskeja käytetään joukkoliikennevälineessä tai matkalla koronavirustestiin tai esimerkiksi matkalla lentokentältä kotiin määrättyyn karanteenin. Etätyösuositus koskee toistaiseksi Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Länsi-Pohjan aluetta.

Suomessa yritetään muun muassa näillä toimilla välttää kalliita sulkutoimia ja pitää yhteiskunta auki. Aika näyttää, onko se mahdollista. Strategia nojaa ihmisten kykyyn tehdä oikeita valintoja omassa elämässään. Tämä puolestaan johtaa helposti siihen, että osa ottaa toimet hyvin vakavasti ja osa kuvittelee, etteivät kehotukset ja suositukset kosketa häntä.

Pedantille ja vastuuta kantavalle ihmiselle toisten vastuuttomuus voi käydä sietämättömäksi, erityisesti, jos kantaa huolta riskiryhmissä olevista läheisistään. Tämä johtaa helposti ristiriitoihin. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei maskin käyttäminen tai etätyö ole kaikille mahdollista, kuten Allergia- ja astmaliitto muistutti heti suosituksen voimaan astumisen jälkeisinä päivinä.

Muutoinkin kannattaisi sekä sosiaalisessa mediassa että kasvotusten pitää yllä hyvää henkeä. Vaikka toisen välinpitämättämyys raivostuttaisi, kannattaa malttaa mielensä, sillä hyökkäävä suhtautuminen toisen valintoja kohtaan johtaa harvoin toivottuun lopputulokseen vaan syventää ristiriitaa.

Koronakiirisi koettelee yhteiskuntaa riittävästi ilman keskinäisä ristiriitojakin. Syksystä tulee kaikille vaikea, joten pidetään huolta itsestämme ja huolehditaan heistä, jotka tarvitsevat apua.

Fyysistä välimatkaa pitäessään ei kannata päästää itseään henkisesti liian kauas toisista ihmisistä.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi